Cinca veu els resultats com una mostra de la “fortalesa i credibilitat” de la plaça financera

Ha reconegut que les setmanes posteriors a l'esclat del cas BPA el Govern temia per un "efecte fugida" dels clients

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'augment del 2,3% dels recursos gestionats és una mostra, ha assegurat, de la "fortalesa i credibilitat de la plaça financera andorrana", tenint en compte "l'any significatiu" que s'ha viscut, amb l'esclat de la crisi BPA com a gran protagonista. El ministre ha afirmat, a més a més, que l'increment de recursos, també dels dipòsits (un 3,5%), no té a veure amb el possible traspàs d'actius dels clients de Banca Privada d'Andorra cap a la resta d'entitats del país, ja que les quantitats que s'hagin pogut traspassar (a raó de 2.500 euros setmanals), són "insignificants" respecte al conjunt de recursos que gestiona BPA. Fins que no s'acabi el procés de resolució no es podran determinar les possibles conseqüències d'aquest moviment de capitals, ha afegit el ministre. Finalment, Cinca ha reconegut que li agradaria que, abans que se celebri un any de l'esclat de la crisi de BPA (el 10 de març), "les entitats interessades ja hagin presentat les seves ofertes" de compra. L'increment dels recursos gestionats pels quatre bancs del país (Andbank, Crèdit Andorrà, MoraBanc i BancSabadell d'Andorra, no s'hi inclou BPA), és una mostra de la "fortalesa i credibilitat de la plaça financera". Així ho ha valorat aquest dilluns al migdia el ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha volgut destacar que el fet que en un any "tan significatiu com aquest" els bancs hagin tingut la capacitat d'augmentar en un 2,3% els recursos gestionats, "és una clara mostra que el client confia en la plaça financera". Així mateix, considera que és sinònim "que s'estan fent bé les coses". Pel que fa als ingressos de les entitats, en canvi, han patit un descens del 8%, un fet al que Cinca li ha volgut treure ferro exposant que s'ha de tenir en compte l'entorn, amb uns tipus d'interès molt baixos.

El ministre ha reconegut que les setmanes posteriors a l'esclat de la crisi de BPA, el passat mes de març, el Govern temia per un "efecte fugida" dels clients i per una conseqüent pèrdua dels recursos gestionats pel conjunt de la plaça financera. "També per aquest motiu vam fer una intervenció tan ràpida, amb la clara voluntat que no hi hagués un efecte contagi", ha afegit. Pero amb els resultats a la mà, fets públics aquest dilluns per l'Associació de Bancs Andorrans, s'ha demostrat que "tenim capacitat de resistència" i que "els clients han comprat aquest argument, se l'han cregut".

En relació a com ha afectat a aquests resultats del 2015 la crisi de la BPA, Cinca ha assegurat que la resta de bancs no han vist augmentats els seus recursos pel traspàs d'actius dels clients de BPA (que poden moure fins a 2.500 euros setmanals), ja que són "quantitats insignificants en el conjunt de recursos que gestiona l'entitat". Sí que hi haurà afectacions un cop finalitzi el procés de resolució i s'obri l'aixeta als clients de BPA. "Veurem què passa amb el gruix de clients, si es queden amb l'entitat que compri Vall Banc o si traspassen els seus actius a d'altres entitats del país o de fora", ha plantejat.

La data "simbòlica" de l'anyPel que fa a tot el procés de resolució de Banca Privada d'Andorra, el ministre de Finances ha reconegut que li agradaria que abans que conclogui l'any (va ser el 10 de març), des que va sortir a la llum la nota del FinCEN americà, "les entitats interessades hagin pogut presentar la seva oferta". És a dir, "tenir les ofertes sobre la taula entre finals de febrer i principis de març" tindria un "component simbòlic". En qualsevol cas, ha deixat clar que a posteriori d'aquest fet queda un "procés complex" de valoració de les ofertes. Amb tot, ha manifestat que poder concloure en un any un procés de tanta trascendència seria "fantàstic" i "de rècord", tenint en comte que Andorra no tenia ni legislació al respecte.

tracking