El comiat de tres excàrrecs de confiança de la capital pot acabar a la Batllia
La corporació prescindeix de tres càrrecs de confiança sense indemnitzar-los, que podrien recórrer contra la decisió davant de la Batllia
En tres casos, però (el del cap de comunicació, la cap del departament jurídic i un càrrec intermedi del departament de noves tecnologies), la decisió ha generat polèmica i fins i tot podria acabar als tribunals. La qüestió és que a diferència de la secretària general o la interventora, que van deixar el comú el 31 de desembre, en aquests casos, i tal com va confirmar la cònsol major, Conxita Marsol, se’ls va demanar si es podien quedar en funcions durant un mes “i veure si es necessitaven o no”, coincidint també amb el canvi de composició al comú. Transcorregut aquest temps, “vam considerar que no eren necessaris i vam comunicar-los que finalitzava la seva relació amb el comú”. Així doncs, i entenent que eren càrrecs de confiança, es va prescindir dels seus serveis sense rebre cap indemnització. “No havien passat cap edicte públic i per tant interpretem que no se’ls havia d’indemnitzar. No conec cap llei que ho prevegi”, va assegurar.
InterpretacionsNo obstant això, sembla que els afectats no ho veurien de la mateixa manera. I és que es considera que en aquells casos que s’han encadenat més de tres contractes, la seva relació contractual ja seria indefinida. Això és el que podria fer que la situació arribés als tribunals, si bé les fonts consultades pel Diari van indicar que tan sols un dels afectats estaria disposat a recórrer a la Batllia. Des del comú en cap cas es comparteix aquesta visió. “Són càrrecs de confiança”, va reiterar la cònsol, afegint que “només faltaria que s’hagués d’indemnitzar un càrrec que ha estat nomenat sense passar cap edicte”. De fet, segons algunes fonts consultades, una de les interpretacions que es fan des del comú per negar la postura dels extreballadors és que si un càrrec de confiança ha de ser nomenat i jurar el càrrec a l’inici de cada mandat, això impediria que es pogués parlar d’una relació contractual continuada, sinó que s’iniciaria i s’acabaria coincidint amb els períodes de cada mandat. A més, es va recordar que en aquestes tipologies de treballadors, fins i tot, es pot prescindir dels seus serveis sense previ avís. De fet, Marsol va insistir que “no hem acomiadat ningú”, ja que la seva relació amb el comú quedava extingida el 31 de desembre del 2016 i, simplement, se’ls va demanar que es quedessin durant un període de temps concret “en funcions”. Si finalment el cas acaba a la Batllia no serà el primer. I és que tal com van confirmar diverses fonts a aquest rotatiu, actualment els tribunals tenen entre mans la demanda d’un extreballador de la mateixa corporació que hauria estat acomiadat en unes condicions similars i qui també feia més d’un mandat que ocupava càrrecs de confiança a l’administració local de la capital. En aquest sentit, doncs, la resolució d’aquest cas podria marcar el camí de com evolucionaria la situació actual. Les fonts consultades van explicar que, en part, la corporació local està pendent d’aquesta sentència perquè llavors actuaria en conseqüència. I és que si finalment la justícia donés la raó al recurrent i s’hagués de pagar una indemnització, la majoria de Demòcrates per Andorra també actuaria de la mateixa manera amb els treballadors de qui han prescindit. En la reestructuració de personal duta a terme per la majoria comunal, també s’ha vist afectat el que fins ara era director d’arxius i recerca, Albert Villaró. En aquest cas, malgrat que també va exercir durant el mes de gener en funcions, se li va comunicar que es prescindia d’ell per al càrrec que ocupava. Ara bé, a diferència dels altres tres des del comú s’ha decidit, ara per ara, mantenir Villaró com a assessor per executar projectes temporals. Per exemple, la programació de la Capitalitat iberoamericana de la cultura, on havia assumit el comissariat. A Villaró també se li hauria demanat que seguís al capdavant dels projectes relacionats amb la difusió del patrimoni arquitectònic de la parròquia.