El grup de DA s’enfronta al Govern per l’Institut Marquès

El grup parlamentari de DA exigeix una legislació biomèdica i avisa del conflicte que podria arribar amb el Copríncep episcopal

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels consellers demòcrates van fer seus bona part dels arguments i es troben actualment enfrontats al Govern, perquè consideren que el projecte ha de quedar en suspens fins que no s’hagi aprovat una legislació biomèdica que controli les pràctiques que podrà fer a Andor­ra l’Institut Marquès. Segons diverses fonts, el problema té difícil solució perquè no es basa en el fet de si s’ha de fer una legislació, punt en què les dues parts estarien d’acord, sinó quin serà el marc que es permetrà. Tant l’Institut Marquès com l’executiu estarien d’acord a aprovar una legislació biomèdica similar a l’espanyola, un dels països més avançats en aquesta matèria. És el marc en què es mou actualment l’Institut Marquès i la resta de clíniques de fertilitat espanyoles. Però la realitat constitucional andorrana és diferent a l’espanyola respecte a l’avortament. I aquí arriba un dels problemes importants. Per a la fecundació la pràctica habitual passa per utilitzar diferents embrions i alguns (en molts països) es descarten. Hi ha altres estats amb pràctiques més restrictives on, per exemple, s’obliga a la congelació in eternum dels embrions. El grup parlamentari veu que si s’aprova una legislació similar a l’espanyola es pot arribar a un punt de confrontació important amb el Copríncep episcopal, perquè es podria considerar que s’està realitzant una pràctica similar a l’avortament, atès que l’Església catòlica considera que la vida comença en el moment de la fecundació.

Avaluar si compensaUna part important dels consellers demòcrates considera que cal avaluar si compensa entrar en un hipotètic conflicte amb la Mitra i reobrir el debat de l’avortament amb els riscos que podrien derivar-se pel risc que s’acabi en un carreró sense sortida en el qual el Vaticà decidís renunciar al Coprincipat. El posicionament de l’executiu és totalment diferent, entenent que l’Institut Marquès és un projecte bandera de l’obertura econòmica i el primer pilar per crear a Andorra un turisme mèdic. L’executiu considera que no hi ha d’haver cap problema a copiar (com es fa en la majoria de lleis) la legislació espanyola. I?recorda que la Mitra no ha posat mai cap impediment al projecte de l’Institut Marquès fins que Carles Álvarez va mostrar-se partidari de liquidar-lo. La importància de no deixar caure el projecte va quedar clara en la visita que Toni Martí va fer dilluns passat a l’institut. Un dels punts que demana el grup parlamentari és la ratificació de l’anomenat conveni d’Oviedo sobre biomedicina, que estableix una sèrie de limitacions. L’executiu, tot i que el Consell havia aprovat una resolució a l’octubre instant a ratificar-lo, no ha portat encara el text a la cambra. En tractar-se d’un conveni centrat en la investigació i no en les pràctiques de fertilitat, l’executiu no el considerava prioritari, però tampoc tindria inconvenient per signar-lo. Govern entén, però, que l’Institut Marquès necessita un marc legal que estigui equiparat a l’espanyol, i que amb més restriccions el projecte seria molt difícil que tiri endavant.

tracking