Jordi Prados, expulsat de la policia en ser condemnat

El Tribunal Superior va inhabilitar l’agent durant quatre anys per revelació de secrets

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Batllia va condemnar Jordi Prados a dos anys de presó condicional i quatre d’inhabilitació, per haver facilitat informació considerada sensible –va accedir a 22 fitxes policials– a diverses persones del seu entorn. Entre les persones a les quals va revelar informació policial hi havia un amic que havia estat condemnat per violència de gènere i li va entregar dades sobre l’exparella. La sentència també el condemnava a pagar 3.000 euros per perjudici moral a un altre agent que mantenia una relació amb l’exdona de l’amic. El Tribunal Superior va ratificar la sentència a final de gener, tot desestimant el recurs presentat per la defensa, amb una única modificació sobre la decisió original. Va rebaixar de tres mil a dos mil els euros que s’havien de pagar a l’agent pel perjudici moral que va causar en revelar el secret de les fitxes policials.

Fora dels concursosLa inhabilitació de quatre anys per ser policia significa, segons la interpretació jurídica que fa el cos de policia, que Prados ha quedat exclòs del cos i que tampoc no pot presentar-se a qualsevol convocatòria de places durant els propers quatre anys. Si l’agent volgués tornar al cos hauria d’aspirar a un concurs que es faci un cos esgotat el període d’inhabilitació. Considerant que Prados està fora la direcció de la policia ha decidit arxivar l’expedient contra l’agent entenent que un cop ja no forma part del cos ja no té sentit. A efectes pràctics, es considera que l’agent ha estat expulsat del cos per la sentència del Tribunal Superior a partir de la data que la decisió es va fer efectiva. Jordi Prados va saltar a la palestra arran de la seva suposada vinculació a una xarxa de blanqueig de diners provinents del narcotràfic. L’agent va quedar lliure perquè les escoltes telefòniques que l’incriminaven van ser anul·lades del judici per un problema de forma. Prados va protagonitzar un segon cas polèmic quan la justícia li va donar raó en la reclamació del cobrament dels salaris que l’agent no havia percebut des de l’agost del 2012, mentre va estar suspès per l’afer del suposat blanqueig de diners provinents del narcotràfic. Aquesta sentència fixava que en estar suspès l’únic dret que perdia era el de cobrar les primes per especialitat, però que el salari se li havia de mantenir.

Evitar casos similarsPrecisament, la reforma de la llei del cos policial, que entrarà a tràmit parlamentari properament, té com un dels objectius evitar que es tornin a produir situacions com les relacionades amb Jordi Prados. La nova legislació donarà més eines a la direcció del cos policial per poder sancionar els agents en cas de comportaments que siguin considerats com a poc apropiats.

tracking