El Tresor dels Estats Units aixeca el vet a Vall Banc

El Tresor fa pública una nota on deixa sense efecte les mesures contra BPA i obre la porta que els bancs del món comencin a operar amb Vall Banc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una nota pública la FinCEN considera que els clients que passin de BPA a Vall Banc estan lliures de tota sospita i aixeca el vet perquè els bancs de tot el món puguin operar amb el banc pont. A efectes pràctics, significa que en breu es podran obrir les corresponsalies i es repatriaran els capitals dels clients de BPA. El Tresor manifesta que sobre la base de les accions dutes a terme pel Govern d’Andorra, Banca Privada ha deixat de ser una entitat de risc en blanqueig de capitals. I avala les mesures que l’executiu ha anat prenent en tot el procés, perquè deixa clar que la revocació de la nota arriba a conseqüència del procés d’intervenció de BPA i tota la resta de mesures subsegüents preses en els últims onze mesos. La nota que s’ha fet pública explica que “la FinCEN ha determinat que els passos fets per les autoritats andorranes són suficients per protegir el sistema financer dels Estats Units dels riscos de blanqueig de capitals prèviament associats a BPA”. La nota no és una marxa enrere perquè en cap moment fa referència que la FinCEN no hagués actuat de forma correcta en considerar BPA una entitat de risc de primer ordre en blanqueig. Simplement analitza la situació en el moment actual i estima que gràcies a tot aquest procés que ha portat a la creació de Vall Banc i l’anàlisi de tots els clients, el risc per als clients que han estat considerats vàlids ja no existeix. En aquest sentit, el text de la FinCEN explicita que “a conseqüència d’aquests desenvolupaments posteriors [amb referència a totes les actuacions que ha fet el Govern d’Andorra des de la nota del Tresor contra Banca Privada el 10 de març i que van començar amb la intervenció del banc] BPA ja no opera d’una manera que suposi una amenaça de blanqueig de capitals per al sistema financer dels Estats Units [ratificant que abans sí que ho considerava]”.

Recuperar els diners aviatEl nou posicionament del Tresor dels EUA permetrà a tots els clients de BPA que no són sospitosos de blanqueig recuperar els seus diners i, en principi, ho haurien de fer íntegrament. En quin termini? A dia d’avui és complicat establir-ho, però l’aixecament del vet hauria de permetre que Vall Banc en breu pugui començar molt aviat l’operativa i repatriar els capitals. Per entendre que el Tresor no es retracta de res, la nota incideix que “la FinCEN entén que BPA no serà reactivada com a institució financera operativa en cap moment, excepte per facilitar la finalització del procés de resolució [...] l’AREB, en coordinació amb altres autoritats andorranes, pretén en darrera instància liquidar BPA seguint la resolució dels processos judicials oberts a Andorra i a d’altres jurisdiccions”. En el text es fa una avaluació positiva de les actuacions que s’han fet des que la FinCEN va emetre la nota, moment a partir del qual “les autoritats andorranes van assumir el control de la gestió i les operacions de BPA, van detenir el conseller delegat [Joan Pau Miquel] sota les acusacions de blanqueig de capitals i estan en l’últim estadi per implementar un pal de resolució que està aïllant aquells actius, passius i clients de BPA que suposen preocupacions per al blanqueig de capitals”. La nota conclou que “la FinCEN retira les evidències que BPA constitueixi una preocupació de primer ordre en matèria del blanqueig de capitals”, i revoca les propostes de sanció que s’havien plantejat contra BPA entenent que aquest banc no operarà mai més.

tracking