Govern celebra l’aval a la gestió del ‘cas BPA’

Cinca afirma que es reforça la plaça financera i creu que facilitarà l’entrada de corresponsals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va comparèixer en una roda de premsa extraordinària per tal de donar a conèixer els detalls i valorar la nota que la FinCEN va fer pública ahir i que deixava sense efecte les mesures contra BPA. Cinca va deixar clar d’entrada que per al Govern, la comunicació “reforça la convicció que la línia seguida per les autoritats andorranes ha estat la correcta per tal de fer front a la situació, contenir el risc i vetllar pel bon funcionament de la plaça financera andorrana”. Un aval als passos seguits fins ara i que alhora treu tota sospita de Vall Banc. Una “expressió de confiança” que es veu rellevant “per continuar amb normalitat el procés de resolució”. Així doncs, el ministre va fer especial èmfasi en la nova situació. “Si no s’hagués fet tot aquest procés per poder segregar els clients dolents, els clients que no estan sota cap mena de sospita haurien tingut restriccions a poder recuperar els seus diners”, va assegurar el ministre, que hi va afegir que la nota “és una molt bona notícia per als clients, perquè tots aquells clients legítims veuen com els seus diners, sens cap mena de sospita, poden passar a Vall Banc sense que aquesta entitat estigui sotmesa a cap mesura extraordinària per part de la FinCEN”. De fet, va recordar que l’executiu sempre “s’ha mostrat sensible a la preocupació dels afectats per una situació i uns treballs que han estat feixucs, però que arran de la recent nota de la FinCEN han demostrat ser àmpliament neces­saris”. La confiança que es diposita en el procés dut a terme i en la nova entitat bancària també serà un element clau per aconseguir els corresponsals necessaris per operar. “Sens dubte relaxarà i ajudarà que els corresponsals ho facin amb més tranquil·litat, sense una preocupació latent” per si les mesures empreses no eren suficients per a les autoritats nord-americanes. “Això confirmarà que la plaça financera d’Andorra és absolutament creïble, contrastada i a la qual se li pot fer absoluta confiança”, va manifestar Cinca, que es va mostrar convençut que tot plegat “hauria d’accelerar” els passos per acabar el procés de resolució de BPA i la posada en marxa de Vall Banc. El portaveu de l’executiu també considera que la notícia és positiva per als treballadors de l’entitat. “És una manera de refermar que les persones que hi han d’anar a treballar ho faran en una entitat que té un futur per endavant”, va assegurar, insistint que “l’important és que no es tanca la porta, al contrari, s’obre de bat a bat, perquè Vall Banc sigui operatiu i per tant és la millor manera de garantir els llocs de treball de les persones que hi passaran”.

Sense contradiccióJordi Cinca va voler remarcar que en cap cas la nota comporta una contradicció respecte al que l’organisme de control americà va dir el març del 2015. “Tot el contrari”, va assegurar, per reiterar que “aquesta nota no qüestiona ni es retracta de res del que va dir el març del 2015. Analitza una nova situació fruit de tot un procés que s’ha dut a terme tots aquests mesos i que ha de continuar”. Cinca tampoc no va a entrar a valorar com poden afectar els processos judicials en curs destacant que les accions de les autoritats andorranes no anaven encaminades a valorar si la FinCEN tenia “més o menys raó”.

SATISFACCIÓ DELS GRUPS PARLAMENTARIS PER LA NOTA DE LA FINCEN

El vistiplau per part de la FinCEN?al procés de resolució de BPA va ser rebut ahir amb satisfacció pels representants dels grups parlamentaris. “És una bona notícia”, va sentenciar el conseller d’SDP Víctor Naudi, ja que la nota del Tresor dels Estats Units, al seu entendre, “allunya definitivament el risc de contagi a altres entitats i aporta més seguretat”. Tot i això, Naudi va voler mostrar-se prudent perquè “aquest és un primer pas i encara queda procés per endavant. Caldrà veure com es desenvolupa, i si això es tradueix en l’operativitat de Vall Banc i que els clients recuperin els estalvis”. El conseller socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, va posar en relleu que “aquesta nota ens situa en un escenari més proper a la resolució. És un gran pas per al país i per al sistema financer, i una bona notícia per als clients de BPA”, va afegir. López va ressaltar que, malgrat que des del PS “en algun moment hem presentat discrepàncies amb l’abast del procés, avui les hem de deixar en un segon terme”, perquè la FinCEN “valida una tasca que es va iniciar amb l’aprovació de la Llei de l’AREB, a la qual vam donar suport per responsabilitat”. Finalment, la consellera de DA Meritxell Mateu va subratllar que la comunicació de la FinCEN “dóna moltes més garanties perquè la resolució es dugui a terme pel mecanisme previst, la venda de Vall Banc”. Així, va opinar que “els corresponsals i els custodis recuperaran la confiança respecte a l’entitat pont, i això permetrà obrir nous canals d’actuació”. Pel que fa als clients, Mateu va recordar que “totes les accions que s’han dut a terme anaven encaminades que poguessin recuperar els estalvis”. El Diari va intentar contactar infructuosament amb els parlamentaris del grup liberal.

tracking