Es registren els pitjors nivells de partícules en suspensió a l'aire dels darrers deu anys
La massa d’aire africà va fer pujar les temperatures d'ahir fins als 19,5 graus al Roc de Sant Pere
L’estació fixa de vigilància de la qualitat de l’aire de la vall central ha registrat, aquest dilluns, les dades de contaminació més elevades, pel que fa a partícules en suspensió, dels darrers deu anys a causa de l’arribada d’una bossa d’aire africà amb contingut de pols del desert, segons han informat des del Govern. Tal com ha posat en relleu el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, en aquest cas no es deu als vehicles o a les calefaccions sinó que "és natural, són les partícules que hi ha a la zona, hi ha hagut una glopada d'aire calent, que ha pujat a nivell atmosfèric" i que ha provocat aquest deteriorament de la qualitat de l'aire.
D'aquesta manera, la qualitat de l’aire durant la jornada d'aquest dilluns ha assolit les pitjors dades pel que fa al nivell de partícules en suspensió a l’atmosfera, amb un nivell de contaminació de 5 sobre 5. Així, les dades s’han situat en 199 ?g/m3 en les primeres 10 hores del dia, mentre que els nivells recomanables per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fixats com a límits per la normativa andorrana, són de 50 ?g/m3 al dia. Aquesta massa d’aire africà va fer pujar les temperatures d'aquest diumenge fins als 19,5 graus al Roc de Sant Pere; 5 graus més que el dia anterior.
Rossell ha exposat que arran d'aquest fet es nota "l'aire més carregat i calor" i que les recomanacions és "no fer cap esforç" a l'exterior, "tenir una vida més pausada", tot i que si no es té cap problema de salut no ha de tenir un efecte negatiu.
La previsió és que els nivells de qualitat de l’aire es comencin a restablir de manera progressiva a partir de les properes 24 hores i tot i que aquest dilluns ha plogut i s'esperava una millora de la qualitat de l'aire, el cert és que, tal com ha exposat Rossell, no ha estat tan important com calia preveure.
La informació referent a la qualitat de l’aire es pot consultar, i s’ha anat actualitzant automàticament, a través del web del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat www.aire.ad, així com del seu compte de Twitter @aireandorra. Rossell també recorda que fenòmens com aquest es poden donar quatre o cinc vegades a l'any si bé en aquesta ocasió els nivells són més elevats que en d'altres.