Escaldes proposa usar l’ADN de la tifa del gos per ‘caçar’ l’amo incívic

El comú d’Escaldes estudia la possibilitat d’implantar les anàlisis genètiques per enxampar els propietaris que no recullen els excrements

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

És per aquest motiu que des de la corporació local treballen per trobar algun sistema que els permeti enxampar els infractors, una acció que ara es fa difícil ja que l’única manera que hi ha de poder-los sancionar és que els agents de circulació els detectin in fraganti. I la solució podria passar per un projecte del tot innovador: utilitzar analítiques d’ADN per tal d’identificar de quin animal és la tifa i així sancionar el propietari. “És un projecte que no és evident que tiri endavant”, avança Tudel, però de moment s’està estudiant i ja s’ha presentat en reunió de cònsols amb una “bona acollida”. La idea va sorgir, tal com va explicar Tudel, després de llegir un article en què s’explicava que a la localitat catalana de Sitges s’havia decidit utilitzar aquest sistema. “Ens vam posar en contacte amb l’ajuntament de Sitges i amb un veterinari del país per saber si seria possible fer-ho o si hi havia alguna dificultat per fer aquest tipus d’analítiques al país”, va detallar. I la resposta va ser clara: d’entrada no hi hauria cap inconvenient. “Sembla que fer les anàlisis no seria gaire complicat ni car”, va detallar el conseller.

Informació al xipAixí doncs, i seguint l’exemple català, la qüestió passaria perquè s’introduïssin canvis legislatius de manera que s’obligués els propietaris de gossos a fer una anàlisi d’ADN a l’animal –es pot fer amb sang o a través de la saliva– per tal que els resultats també formessin part de la informació que s’inclou en els xips que se’ls col·loca per tal de tenir-los identificats. D’aquesta manera, quan es trobés una tifa al carrer es podria recollir, analitzar-la i comparar els resultats amb la base de dades dels animals registrats. “És per aquest motiu que pensem que ha de ser un projecte d’àmbit nacional”, va apuntar Tudel, remarcant que “no tindria sentit fer-ho només a Escaldes”. Tot plegat, però, “està molt verd i el procés en cas de tirar-ho endavant serà llarg. Però sí que pensem que podria ser una manera no per eradicar, però sí per treure bona part dels excrements de la via urbana”. I és que d’aquesta manera s’acabaria amb “certa impunitat” amb què es troben ara els infractors. I és que des de la majoria de comuns s’argumenta que és molt difícil que un agent pugui enxampar-los, ja que quan el propietaris veuen els urbans uniformats, sempre acaben recollint els excrements. Es tracta d’una experiència innovadora que Tudel va indicar que no té constància que s’hagi fet a Europa si bé sí que s’hauria intentant alguna cosa “similar” a la costa oest dels Estats Units. És per aquest motiu que mentre treballen en la manera com es podria implementar el projecte al país, també segueixen molt pendents del desenvolupament que se’n fa a Sitges. “Sabem que durant el 2015 es van dedicar a fer una recollida de dades. Es va fer una campanya i tots aquells propietaris que van fer les analítiques voluntàriament els van sortir gratuïtes. Des d’aquest any, però, que és quan es començarà a sancionar, les anàlisis ja s’han de pagar”. Així doncs, va assegurar que mantenen el contacte amb l’ajuntament de la localitat catalana perquè els informi de si l’experiència dóna bons resultats. Des d’Escaldes, però, es considera que podria ser una bona sortida i és per això que la proposta ja s’ha tramès tant al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, com als cònsols de totes les parròquies. De fet, la idea es va explicar durant la dar­rera reunió de cònsols celebrada aquest mes a Encamp i en què, precisament, es van donar a conèixer els canvis legislatius que es duran a terme a la Llei de tinença d’animals que també modificaran el Codi Penal.

tracking