Els dipòsits que passaran a Vall Banc seran 800 milions
Els diners dubtosos es troben entre 350 i 400 milions d’euros i uns 300 s’han anat retirat
Les xifres dels que passarà de Banca Privada a Vall Banc s’han comunicat en el procés conegut com a data room, on les vuit entitats interessades en comprar el banc pont han tingut accés detallat a tota la informació. Segons van corroborar diverses fonts del sistema financer nacional, les xifres relatives als dipòsits han canviat de forma substancial des que BPA va ser intervingut. Dels 1.500 milions en dipòsits inicials hi ha uns 800 milions que han estat considerats vàlids. Corresponen a uns 21.000 clients i seran els que passaran a Vall Banc. Hi ha entre 350 i 400 milions qualificats com a dubtosos, però això no vol dir que aquesta acabi sent la xifra definitiva. S’està lluitant perquè una part d’aquests diners passi a ser considerada apta, tot i que no és una empresa gens fàcil. Perquè entre aquests 350 i 400 milions s’hi inclouen tant els diners que se sospita que poden provenir del blanqueig d’origen delictiu com els que són d’origen forà, i no il·lícits, però no regularitzats. Els diners dubtosos corresponen a un 5% dels clients de Banca Privada. Una part dels clients estrangers de Banca Privada es troben en aquesta situació i s’està intentant convèncer-los perquè puguin ser passats a la categoria de verds. Si es va tenint èxit en aquesta iniciativa és possible que Vall Banc vagi pujant d’aquests 800 milions que en aquests moments contempla com a dipòsits validats.
Tres-cents han anat sortintEntre els dipòsits vàlids i no vàlids sumen entre 1.150 i 1.200 milions d’euros. La resta (uns 300) fins arribar als més de 1.500 milions dels dipòsits originals corresponen als diners que s’han anat retirant pels clients des que es va intervenir l’entitat. Cal recordar que a banda de la sortida de capitals dels primers dies s’han anat traient a raó de 2.500 euros setmanals per client. Altres dades d’interès del data room fan referència que hi ha uns 500 milions d’euros en crèdits concedits actualment en vigor, uns 900 milions d’euros en actius totals i 2.300 fora de balanç. Aquesta última magnitud correspon als diners que es troben invertits en accions o similars i que podran ser repatriats quan Vall Banc reobri les corresponsalies.
L'INAF VEU LA NOTA COM UNA MOSTRA DE CONFIANÇA
L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) creu que la nota de la FinCEN de divendres passat “evidencia la confiança dipositada per aquesta autoritat americana en les autoritats andorranes i, especialment, en les autoritats supervisores del sistema financer andorrà”. L’organisme destaca que el text “avali la idoneïtat de les mesures adoptades a fi i efecte de preservar els interessos dels clients i l’estabilitat i confiança en el sistema financer andorrà”. En un comunicat l’INAF creu que per la FinCEN ha estat clau “la segregació del conjunt d’actius, passius i clients de BPA per identificar els clients legítims”, així com el fet que “BPA no tornarà a operar com a entitat bancària i que BPA, sota el control de les autoritats andorranes, ha deixat de suposar una amenaça pel sistema financer nord-americà”. Paral·lelament, també celebren la decisió de “no aplicar cap mesura especial respecte a les operacions de Vall Banc o respecte a la transferència dels actius, passius i clients bons de BPA a Vall Banc”.
LA DEMANDA DELS CLIENTS, ENDVANT
La Plataforma d’Afectats BPA seguirà endavant amb la demanda col·lectiva contra el Govern i els seus òrgans reguladors i supervisors en considerar-los responsables de la publicació de la nota de la FinCEN i per la conseqüentment intervenció de BPA. En un comunicat asseguren que la retirada de la nota no implica que els clients del banc no patiran cap perjudici i que, a hores d’ara, “l’afectació ha estat i està sent molt elevada”.
ELS BANCS DESTAQUEN EL REFORÇAMENT DE LA PLAÇA FINANCERA
M. PRAT - Andorra la Vella
La nota emesa per la FinCEN divendres passat en què aixecava les mesures contra BPA ha estat rebuda de manera molt positiva pel sector bancari i pel món empresarial. De fet, des de l’Associació de Bancs (ABA) es va destacar sobretot el reforçament de la plaça financera. “La nota aïlla el cas BPA del conjunt de la plaça financera, que gaudeix d’una trajectòria internacional de llarga tradició”, es va manifestar des de l’ABA, afegint que es considera que la notice “avala la feina feta tant pel Govern com per part de l’AREB i l’INAF a l’hora de desplegar la directiva europea de reestructuració i resolució d’entitats bancàries i dóna llum verda al procés de resolució prioritari pel sector i el país”. D’altra banda, el president de la CEA, Xavier Altimir, també va destacar que la nota és “una bona notícia i ha d’ajudar una mica a donar més estabilitat a la crisi que s’havia generat per culpa de la primera nota”. Creu que ajudarà que “la gent vegi que Andorra torna a la normalitat”, si bé va indicar que fins que no s’hagi resolt del tot el cas, encara hi haurà certa desconfiança. De la seva banda, el president de la PIME, Marc Aleix, va destacar que “es reconforta l’acció del Govern i deixa clar que a la plaça d’Andorra es pot jugar però seguint les regles”. Així, va destacar que “la gent estarà més tranquil·la”, però va advertir que estan decebuts amb el fet que “pel joc de certa gent s’ha malmès part de l’economia del país”. És per això que va reclamar que la justícia actuï perquè “el joc d’uns quants no pot malmetre el treball de tota una vida”. D’aquesta manera, els economistes també van rebre la nota amb bones perspectives. El fet és que Vladimir Fernández, actual tresorer del Col·legi d’Economistes, va remarcar que “la nota de la FinCEN aporta més credibilitat i reforça la solidesa del sector”. Un fet que creu que “facilitarà l’arribada d’inversió estrangera” ja que creu que es dóna confiança als possibles inversors. Una confiança que també adquiririen els inversors interns i que, segons Fernández, pot ajudar que es decideixin a obrir nous negocis.