La fiscalia investiga l’antic president del futbol brasiler

La Batllia ha enviat una comissió rogatòria a Brasil demanant informació sobre Ricardo Teixeira

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A instàncies de la fiscalia andorrana es demanarà una comissió rogatòria a la Procuradoria General de la República i, segons les mateixes fonts, aquesta institució ja ha anunciat la plena disposició a col·laborar. El contingut final de la comissió rogatòria es desconeix ja que tan sols ha estat anunciada, però les autoritats judicials andorranes no han avançat si només afectarà Ricardo Tixeira o hi haurà altres persones sobre les quals es demanarà informació. En principi, el termini en què hauria d’estar lliurada la comissió seria d’uns deu dies. Ricardo Teixeria va tenir concedida la residència a Andorra, tot i que en principi mai la va fer efectiva de forma perllongada i un cop finalitzat el primer any l’executiu no li va renovar. Va ser durant el 2013 quan va esclatar l’escàndol de les suposades comissions pels partits amistosos de la selecció brasilera de futbol i on també es vinculava l’ara expresident de l’FC Barcelona Sandro Rossell en relació a la seva etapa com a alt executiu de Nike. Es tractava de sospites sobre un suposat acord entre una empresa de Rosell i Teixeira perquè l’expresident del Barça suposadament pagués a l’expresident de la federació brasilera unes comissions molt elevades, a canvi dels drets de màrqueting dels amistosos de la canarinha.

Cobraments a AndorraEl cas a Andorra podia haver començat, segons fonts del món jurídic andorrà, per una comissió rogatòria enviada pels Estats Units on s’investiga Ricardo Teixeira en relació amb l’escàndol de corrupció de la FIFA. S’haurien bloquejat comptes corrents que estarien a nom de Teixeira, empreses relacionades amb ell o suposats prestanoms. A l’expresident de la CBF i a l’expresident de la FIFA, el també brasiler Joao Havelange, els van acusar d’haver rebut comissions per part de l’empresa ISL que gestionava els drets de televisió per als mundials de futbol del 2002 i el 2006. La xifra cobrada seria d’uns 40 milions de dòlars. A Andorra s’haurien pagat els diners corresponents a la sanció que la FIFA hauria imposat a Havelange i Teixeira per aquestes irregularitats i que pujava a 2,45 milions de dòlars. I també es van satisfer des del Principat els honoraris de 100 mil dòlars que va cobrar l’advocat que va defensar els dos dirigents.

Blatter també involucratL’FBI està investigant també a l’expresident de la FIFA Joseph Blatter amb motiu de l’escàndol dels pagaments d’ISL. Actualment ja es calcula que l’empresa que tenia els drets sobre diferents competicions internacionals de futbol hauria pagat fins a 92 milions d’euros suposadament de sotamà per obtenir els contractes i que haurien anat a parar a mans de diferents dirigents. L’FBI tindria suposadament en el seu poder una carta de Joao Havelange on es constataria que Joseph Blatter tenia constància dels teòrics suborns que s’haurien estat pagant durant anys. Joao Havelange va ser president de la FIFA entre el 1974 i el 1988 i Ricardo Teixeria de la CBF entre els anys 1989 i 2012.

COL·LABORAR AMB ELS ESTATS UNITS

Les actuacions de la fiscalia andorrana contra Teixeira s’emmarquen en la voluntat de col·laborar amb els Estats Units, segons van indicar ahir fonts jurídiques andorranes, tenint en compte que l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol és un dels antics dirigents als quals la justícia nord-americana acusa de corrupció i d’haver rebut suborns. Concretament se l’acusa d’haver rebut 20 milions de dòlars en suposats suborns per drets relacionats amb la selecció brasilera de futbol. El cas encara està obert i de moment li ha costat el càrrec de president a Joseph Blatter.

tracking