Els Cierco insten el petit accionista a un front per BPA

Els antics principals propietaris de Banca Privada van convocar ahir els socis minoritaris perquè s’uneixin a una petició conjunta perquè els retornin el banc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A la trobada hi van intervenir una part dels petits accionistes però no ha transcendit quina part va optar per no ser present a la trobada. L’argument fonamental de la convocatòria es basa en la revocació per part del Tresor dels Estats Units de la nota emesa el març de l’any passat i que situava Banca Privada com a entitat de primer nivell de risc en blanqueig de capitals. Els germans Cierco, segons fonts properes al cas, entenen que la revocació de la nota els dóna la raó respecte que Banca Privada no hauria d’haver estat intervinguda. Amb aquest plantejament varen proposar ahir als petits accionistes assistents a la trobada que s’uneixin en la reclamació que tenen previst fer a l’Agència de Resolució en els propers dies perquè se’ls retorni l’entitat. Les mateixes fonts van comentar que els germans Cierco (amb el 75% de les accions) consideren que la recent nota del Tresor revocant les propostes de sanció a Banca Privada és un element de prou importància perquè els socis minoritaris es replantegin l’estratègia en aquest cas. Quan va esclatar el cas BPA la major part dels petits accionistes van optar per desvincular-se del plantejament dels germans Cierco i fins i tot una part es va agrupar, representant prop d’un 10%. Aquest grup va demanar la segregació de les accions per quedar desvinculats de l’entitat. La petició però, que incloïa el nomenament d’un mitjancer per part de la Batllia, no va ser acceptada en primera instància. La petició de segregació dels títols corresponents a aquests accionistes es troba ara pendent de la resolució per part del Tribunal Superior. L’argumentació que els Cierco volen exposar davant de l’AREB es complementa amb el convenciment que l’entitat mai hauria d’haver estat intervinguda. Aquest posicionament rau en què els accionistes majoritaris veuen clar que l’auditoria de PriceWaterhouuseCoopers sobre els clients de Banca Privada no hauria revelat més casos de sospita de blanqueig de diners més enllà dels que ja se sabrien i que, segons els germans Cierco, ja estaven judicialitzats.

ELS TREBALLS DE PwC HAN COSTAT PROP DE 15 MILIONS D'EUROS

Els treballs de PricewaterhouseCoopers (PwC) han costat entre 14 i 15 milions d’euros, segons va reconèixer ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca. El ministre, però, va voler remarcar que la feina de l’auditora ha anat més enllà “de l’anàlisi dels comptes” dels clients i que han elaborat d’altres funcions “com per exemple una valoració de BPA”. Cinca va insistir en el fet que el cost dels treballs fets per PwC estan inclosos en els 20 milions d’euros de pressupost per l’AREB, aprovat el passat gener. “A banda dels treballs de Price inclou els assessoraments dels bufets jurídics, l’empresa que dirigeix la subhasta, l’estructura física de l’AREB”, va enumerar, tot afegint que el cost de PwC seria d’“aproximadament 14-15 milions d’euros”. Cinca va insistir en el fet que la nord-americana “és una empresa amb experiència i capacitada per fer una anàlisi d’aquest tipus”. Sense aquesta anàlisi “no s’hauria pogut fer la segregació dels comptes que ens permetrà fer el traspàs d’actius, passius i clients”. Pel que fa als resultats de l’anàlisi dels comptes, el ministre no va voler confirmar que finalment seran uns 800 milions d’euros els considerats vàlids i que 400 es trobarien en situació dubtosa, tal com s’indicaria a la documentació que s’ha fet arribar als possibles compradors de Vall Banc. En tot cas, sí que va dir que “Govern no serà qui expliqui aquesta segregació dels comptes, és feina de l’AREB”. De la mateixa manera, el ministre de Finances va assegurar que la nota de la FinCEN de divendres passat “no canvia el full de ruta” del procés de resolució per a l’entitat financera i que, tal com estava previst, properament es farà el traspàs dels comptes de BPA a Vall Banc i l’entitat començarà a operar, pràcticament coincidint amb la subhasta del banc.

tracking