Es prohibirà per llei deixar els animals dins el vehicle

No serà permès de mantenir els animals en jardins, terrasses, patis o balcons si no hi ha accés a aigua, refugi i menjar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Departament d’Agricultura, Landry Riba, ha recordat que “són fets que malauradament ocorren”.

Després de l’aprovació efectuada per part del Govern aquest dimecres, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura han presentat avui davant un bon nombre de representants de col·lectius de defensa dels animals, la nova Llei de tinença i protecció d’animals, que incorpora “aquelles situacions que la normativa vigent des de 2012 no contemplava”, segons ha indicat la ministra.

D’aquesta manera, d’entre les principals novetats, el director del departament ha detallat que amb la nova Llei es prohibirà deixar els animals en vehicles, caixes de transport o remolc com a allotjament habitual així com mantenir els animals durant la major part del dia en jardins, terrasses, patis o balcons si no existeix accés a aigua, refugi i menjar. Pel que fa a aquesta segona prohibició, Riba ha assegurat que un percentatge molt elevat de les infraccions està relacionat amb aquestes situacions, ja que durant les inspeccions “s’han identificat certes deficiències de manteniment per una durada determinada del dia”.

A més, dins el capítol de sanitat, la nova legislació també fa un pas endavant en l’àmbit de l’experimentació amb animals, ja que tal com ha indicat Riba, “únicament s’autoritzarà l’experimentació animal en la investigació relacionada amb la medicina aplicada o amb la prova de fàrmacs”. “Altres vies, com per exemple l’experimentació animal en l’àmbit de la cosmètica, queden prohibides”, ha recalcat.

Quant a les sancions, amb la nova Llei les multes per tinença de gossos potencialment perillosos passen de molt greus a greus per tal “d’agilitzar el procés administratiu”, segons ha indicat Riba. En aquest sentit, el director d’Agricultura ha detallat que actualment les sancions molt greus segueixen un procés molt més lent, ja que el Govern s'encarrega dels expedients, i en canvi, les sancions greus es poden resoldre des del mateix Departament, “millorant així la situació d’impagament actual”. En cas de donar-se una infracció i no poder identificar els propietaris, amb la nova Llei també es podrà recórrer a la propietat del terreny per poder tirar endavant els expedients i tancar-los de la millor forma possible. A més, la nova legislació també estableix un període de suspensió, de tres anys en casos greus i de sis en situacions molt greus, per tenir un animal en cas de sanció per haver-se demostrat un episodi de maltractament animal.

Amb la modificació de la llei de 2012 també s’aprofita per modificar el Codi Penal, ja que tal com ha indicat Riba, fins ara, “només un article, el 502, feia referència al maltractament animal”. En aquest sentit, el director d’Agricultura ha explicat que “el nostre Codi Penal era molt més 'light' pel que fa a la seva contundència si es compara amb els de països veïns” i, per tant, el que proposa la nova llei “és deixar sense contingut l’article 502 i modificar els articles 297 i 298 que ja es troben dins la part de delictes”. D’aquesta manera, Riba ha assegurat que amb la nova legislació les sancions econòmiques ja són molt més coherents, arribant fins als 9.000 euros i penes de presó de fins a dos anys en els casos més greus. A més, en els casos en què hi hagi mort o danys molt greus en un animal originats per imprudència també s’estableix una sanció de fins a 6.000 euros i pena d’arrest. “Amb la modificació del Codi Penal es fa un pas abismal”, ha assegurat Riba.

D’altra banda, després de ser preguntat sobre la possibilitat de crear un registre de maltractadors, Riba ha explicat que la Llei no el preveu sota aquesta denominació, però sí que ha detallat que si una persona ha estat sancionada “ja té una traça, tant amb la via administrativa amb la suspensió de tinença, com amb la via penal amb els antecedents

tracking