La capital suprimeix l’accés directe d’eventual a funcionari

El comú suprimeix la norma que permet a un eventual després de dotze mesos a la corporació esdevenir funcionari per un edicte intern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És la conclusió que treu la corporació que encapçalen Conxita Marsol i Marc Pons i el motiu que els ha portat a aprovar en la sessió d’avui una modificació per redreçar la normativa que permetia un eventual convertir-se en fix després de treballar un any a l’administració local mitjançant un edicte intern. La situació actual l’exposava el cònsol menor davant els micròfons de COPE Andorra-AD Ràdio. Pons va remarcar que “hi ha una porta oberta amb els eventuals perquè al cap de dotze mesos de treballar al comú es podien presentar a un edicte intern i esdevenir funcionaris” i va criticar aquesta pràctica que s’ha aplicat durant molts anys i la va qualificar com “portes obertes que no queden reflectides en la Llei de funció Pública perquè diu clarament que hi ha d’haver concur­rència pública i és com una bretxa, una finestra per esquivar aquesta concurrència en les places”. Segons ell, és necessari conjugar l’essència de la llei amb les ordinacions comunals “perquè les modificacions anaven desvirtuant el concepte que preveu la llei i ho volem acotar”.

Regles del joc úniquesEl mandatari va emfatitzar que la majoria demòcrata ha decidit eliminar aquesta part de la normativa “perquè tots tinguem les mateixes regles i qui hagi d’entrar com a funcionari hagi de passar un edicte públic i no entrar d’eventual que no cal passar edicte i després passar a funcionari”. I va insistir que aquesta manera de fer “són interpretacions que l’únic que fan a la pràctica és engreixar l’administració i sense concurrència pública i no pot ser”. En referència a si aquesta fórmula ha servit per fer el que Conxita Marsol va titllar com contractacions de partit, que deia que semblava que se n’havien fet moltes, Pons va afirmar que “no ho sé però pot donar aquesta porta oberta i les coses quan més clares són i quan hi ha concurrència pública i quan la gent pot concórrer en les mateixes condicions s’eviten dubtes i és el que volem fer”. I va precisar que “s’hagi fet o no, ja entraríem en terrenys pantanosos però pots fer associacions i lligams i la gent ho pot valorar”. Marc Pons va admetre que el pas directe dels eventuals a funcionaris ha suposat un augment de la plantilla que va destacar ara és de 510 empleats, dels quals un centenar són eventuals “i moltes places són necessàries però s’ha d’analitzar la proporcionalitat dintre dels departaments”. El cònsol menor no va descartar la possibilitat que es redueixi personal tot i que va assenyalar que “el que hem considerat de moment és que hi ha d’haver ajustaments per departaments i ho hem d’analitzar bé, cas per cas, perquè n’hi ha que van coixos i d’altres que hi pot haver un excés d’empleats”. En aquest sentit, va declarar que “encara seria molt d’hora per manifestar-nos” alhora que va apuntar que per aquesta valoració que s’ha de fer sobre la plantilla actual “és veritat que hi ha inseguretat d’alguns eventuals sobre la seva situació”. Pons va recordar que la llei permet prescindir dels serveis d’aquests treballadors temporals quan caduca la relació laboral “i el que farem serà el que diu la llei i les ordinacions”. El cònsol menor va tornar a defensar que la sortida de tres càr­recs de confiança del consolat anterior s’ajusta a la llei i va anunciar que DA tindrà com a càrrecs de relació especial els estratègics –secretaria general, intervenció i cap de gabinet– i “per a d’altres àrees que considerem estratègiques per al bon funcionament es cobriran amb funcionaris perquè és el que diu la llei i volem primar la gent de la casa”. Pons va assegurar que només quan van arribar al comú “els empleats estaven contents, no sé si és l’efecte Marsol que es va dir, hi ha hagut un canvi d’actitud i la gent és més proactiva”.

Aprovació del pressupost

La corporació ha aprovat avui, amb l'abstenció de l'oposició, un pressupost de 34.849.921 euros.Una de les partides més destacades és la de personal prevista en 15 milions d'euros, un 43% del pressupost, tot i que s'ha reduït en gairebé un milió respecte a l'any passat. La cònsol major ha assegurat que segons les previsions i amb les baixes que hi hagut en els darrers mesos, “està ben calculat”. A més, aquesta reducció també ve donada perquè les direccions dels departaments les ocuparan el propi personal indefinit del comú, i no personal extern. En aquest sentit, cal destacar també l'aprovació durant el consell de comú de l'ordinació de la funció pública i Marsol ha explicat que l'any 2012 es va fer una modificació perquè els eventuals poguessin presentar-se a un edicte intern i convertir-se en funcionaris, “això va contra el principi de la concurrència pública i del dret de tots els ciutadans de poder optar a la plaça”.

Actualment, hi ha un centenar de treballadors eventuals i només deu o dotze tenen contracte, la resta han formalitzat l'acord de manera verbal, i la majoria comunal considera que s'ha de regularitzar. Marsol ha explicat que volen estudiar tot el personal que hi ha, les necessitats del comú, i “si les places són necessàries les consolidarem mitjançant un edicte de lliure concurrència al qual es pugui presentar tothom, inclosos els eventuals”.

Des de l'oposició, la consellera del PS, Lídia Samarra, ha donat el seu suport perquè considera que el que s'estava fent fins ara no era just. Igualment, el conseller de Cd'I+Liberals, Jordi Minguillón, ha assegurat estar d'acord amb la modificació, tot i que s'ha mostrat preocupat perquè diu que no s'han previst les indemnitzacions que reclamaran els treballadors eventuals quan se'ls acabi el seu contracte, i perquè segueix quedant una bossa d'eventuals de llarga durada que “d'alguna manera s'haurà de solucionar”.

tracking