L’ambaixadora de França diu que no serà fàcil mantenir l’acord duaner

Ginette de Matha va explicar que en l’actual context europeu és complicat que la Unió Europea accepti especificitats en l’acord d’associació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La trobada va tenir lloc en un restaurant d’Andorra la Vella, en una segona fase del dinar que la mateixa comissió havia tingut anteriorment amb l’ambaixador espanyol Manuel Montobbio de Balanzó. De Matha va indicar que s’havia reunit amb un càrrec de la Unió Europea i va demanar als parlamentaris el seu posicionament sobre diferents temes d’actualitat i sobre diferents aspectes que poden tenir relació amb l’acord d’associació que s’està negociant amb la Unió Europea. La diplomàtica, segons fonts presents en el dinar, va exposar que l’actual context europeu és molt complicat amb diferents països demanant a la Unió europea millores en els acords. Amb aquest escenari, De Matha veu complicat que es puguin mantenir especificitats com l’acord duaner Andorra-UE que està en vigor des de l’inici de la dècada dels noranta. Aquesta afirmació va provocar reaccions entre els consellers generals. Per part liberal es va fer especial incís en què per perills com aquest de perdre l’acord duaner cal tenir un cert escepticisme envers l’acord d’associació. Un altre punt polèmic va ser la limitació de la llibertat de circulació de persones. En aquest cas l’ambaixadora, segons altres fonts també presents al dinar, va incidir en què no està garantit que es pugui donar el mateix tracte que té Lichtenstein amb unes quotes establertes i uns calendaris diferits. Aquestes condicions especials com a petit estat són les que voldria Andorra.

Tensió entre Mateu i PintatEl dinar es va anar tensant progressivament. Una part dels consellers generals es mostraven irritats entenent que aquests no són temes que s’hagin de discutir amb l’ambaixadora de França. Però el malestar també va derivar entre els propis consellers. A Josep Pintat no li va agradar gens l’explicació que va fer Meritxell Mateu, a pregunta de De Matha, sobre el funcionament del tabac i el contracte entre colliters i fabricants. El líder liberal va deixar clar que es tracta d’un acord entre privats, mentre que Mateu havia deixat entendre, segons una de les fonts, que l’acord té una component derivada de protecció del paisatge perquè es mantinguin els camps i no es construeixi. De Matha també va traslladar la sorpresa de la Unió Europea respecte a l’actual predisposició andorrana a signar un acord d’associació quan tradicionalment el Principat preferia evitar aquest tipus de convenis amb Europa.

SABOYA RECONEIX QUE HI HA "NORMES" QUE PODRIEN VEURE'S AFECTADES

G. Aleman - Andorra la Vella

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va reconèixer ahir que “algunes de les normes de l’acord duaner” es veuran afectades amb el futur acord d’associació. No obstant això, va insistir en la predisposició de la Unió Europea “d’escoltar i buscar les solucions més adequades”. Les negociacions amb Europa ara passen per la lliure circulació de mercaderies on “tenim unes particularitats molt grans, com són els règims de franquícies sobre el sector comercial o el tractament dels productes agrícoles”. En aquest sentit va assenyalar que “sempre hem dit que algunes especificitats seran difícils, complexes, objectes de línies vermelles i les negociacions es fan en un entorn ja definit”, i va afegir que “hi ha posicions de sortida que ja veurem com s’aniran desenvolupant. Però nosaltres defensarem els nostres arguments”. Va insistir en la voluntat de la Unió Europea “d’intentar entendre perquè tenim aquestes particularitats” i buscar solucions”, així com que “cal aprofitar l’oportunitat que se’ns presenta. A mesura que anem avançant hem de veure fins a quin punt podem mantenir aquests objectius”. Saboya va fer aquestes declaracions durant la visita oficial del seu homòleg a San Marino, Pasquale Valentini. En el marc de la trobada, es va parlar de l’evolució dels respectius acords monetaris i les negociacions sobre la lliure circulació de mercaderies. “Volem posar en comú les nostres problemàtiques”, va reconèixer Valentini. Saboya va aclarir que, pel que fa a la lliure circulació de mercaderies, hi haurà una negociació dels tres microestats amb Europa per fer un acord marc i les particularitats de cada estat “s’articularan via un protocol bilateral per a cada país”.

SIS MESOS COM A 'AMBAIXADA' DE LA UE A ANDORRA

La Unió Europea no té ambaixada a Andorra i per tant existeix un acord tàcit pel qual les dues delegacions diplomàtiques (França i Espanya) amb presència física al Principat actuïn com a representació exterior de la Unió Europea. A efectes pràctics significa que si un ciutadà alemany perd, per exemple, el seu passaport a Andorra pot dirigir-se a l’ambaixada espanyola o francesa, segons el torn rotatori, perquè li facin els tràmits. Espanyols i francesos es reparteixen aquesta delegació de funcions cada sis mesos. Actualment el torn li correspon a França. Aquesta realitat és la que obre el dubte sobre quina legitimitat té o no l’ambaixadora francesa per parlar en nom la UE.

tracking