Álvarez Marfany reitera l'oferta d'un pacte d'Estat per la reforma sanitària

Ha reiterat que la reforma sanitària va més enllà d'una legislatura

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Álvarez ha destacat, davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, que cal pensar que la reforma sanitària va més enllà d'una legislatura i ha afegit que per treballar "amb eficiència i celeritat què millor que un pacte polític". Aquesta és una de les línies de treball a seguir i també ha dit que es pretén que en un breu termini de temps es pugui entrar a tràmit parlamentari la llei de drets i deures del pacient i la història clínica compartida.

En aquesta compareixença, el titular de Salut ha estat acompanyat pel director general del SAAS, Josep Maria Piqué, que ha destacat que el copagament i la lliure elecció de metges són alguns dels punts forts del sistema i que cal una major coordinació.

Fa tot just un mes que Álvarez es fa càrrec de la cartera de Salut i una de les prioritats que s'ha marcat és un pacte polític amb els grups parlamentaris amb "un catàleg de propostes concretes i un calendari" ja que considera que el que cal és concreció. I aquest treball s'ha de fer, tal com ha remarcat Álvarez, deixant de banda del posicionament polític, ja que ha afegit que la reforma sanitària va més enllà d'una legislatura.

Més enllà d'aquesta proposta, el ministre ha posat en relleu que en un termini de temps breu es vol entrar a tràmit parlamentari la llei de drets i deures i de la història clínica compartida, que ara es farà arribar als col·lectius sanitaris. En aquest sentit, Álvarez ha destacat que aquesta història clínica compartida és important per a la "planificació futura". També es vol continuar implantant el Pla Nacional de Salut, un document que ha qualificat com a tècnic i que inclou "mesures a seguir".

Quant a la CASS, el titular de Salut ha explicat que a principis del mes de maig s'incorporarà una experta francesa que durà a terme el rol de suport de la direcció per a la implantació de les mesures que es deriven de l'auditoria que es va dur a terme per part de tècnics del ministeri gal.

Durant la compareixença d'Álvarez també ha intervingut Piqué, que ha destacat que els punts forts del model andorrà són que la piràmide poblacional encara no està envellida, la proximitat, el copagament i la lliure elecció de metge. Entre els punts febles, ha remarcat el fet que sigui un model basat en una estructura com el SAAS i alhora amb professionals liberals, la qual cosa dificulta la coordinació, un aspecte, per tant, sobre el qual caldrà incidir segons l'expert.

Pel que fa al Cedre, Álvarez ha explicat, a preguntes de la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que el problema "principal" és de "governança i organització" ja que ara com ara cal cobrir la plaça de coordinador, per a la qual cosa ja hi ha un edicte intern en marxa. Això no vol dir, ha aclarit en declaracions als mitjans de comunicació, que hi hagi un "desgovern" al centre però ha reconegut que s'està en un moment " de canvi" i que la nova persona que agafi la responsabilitat de la coordinació haurà d'implantar una sèrie de mesures. A més a més, ha recordat que la direcció del SAAS també haurà de marcar els terminis d'aquests objectius.

Per part dels consellers generals, Sílvia Bonet, de Socialdemocràcia i Progrés, ha aplaudit la iniciativa del pacte d'Estat , recordant que des de la seva formació ja havien palesat aquesta necessitat. Bonet també ha preguntat sobre el rol de l'atenció primària, a la qual cosa Piqué ha reiterat la necessitat de coordinació tot i que ha reconegut que no serà "una feina fàcil". Un altre dels neguits que han expressat els consellers ha estat el del metge a domicili, una qüestió que ha plantejat la consellera de Demòcrates per Andorra (DA) Meritxell Mateu. La consellera de Liberals d'Andorra, Carine Montaner, ha exposat també els seus neguits per l'atenció a la cronicitat i l'atenció de la dependència per part del Cedre, així com el manteniment de la comissió de valoració sociosanitària, que segons el director de Salut, Josep Casals, es mantindrà tot i que es pot arribar a redefinir.

tracking