L’interrogatori a Andorra buscava incriminar Pujol

El jutge José de la Mata intentava obtenir proves per demostrar que el veritable propietari dels comptes al Principat era Pujol pare

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons diverses fonts que han accedit al contingut dels interrogatoris, el principal objectiu de les preguntes del magistrat espanyol era incriminar l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley. Bona part de les preguntes estaven focalitzades a intentar que els testimonis reconeguessin que el propietari real dels comptes a Andorra era l’expresident i no el seu fill Jordi Pujol Ferrusola, tal com s’ha mantingut fins aquest moment. Segons les mateixes fonts, els tres gestors bancaris interrogats van coincidir en què el propietari real i qui feia totes les transaccions era Pujol fill fins al punt que van afirmar que a l’expresident ni tan sols el coneixien en persona. L’objectiu de De la Mata està relacionat amb una carta que l’any 2000 l’expresident de la Generalitat va enviar a un banc andorrà on reconeixia que els diners dels comptes en realitat eren de la seva propietat i no dels fills i la dona (que és com constaven oficialment). L’expresident va haver d’aclarir que aquella carta va ser una maniobra planificada per ajudar el seu fill en el moment que s’estava separant de Mercè Gironès. El pla passava perquè si el pare reconeixia que els diners eren seus Mercè Gironès no podria reclamar-li una part a Pujol junior dins del procés de separació on s’estaven avaluant els béns que tenia cadascuna de les parts. El jutge espanyol, però, està convençut que la carta era real i que l’expresident és qui ha estat el propietari real dels comptes aquests anys i que s’amagava dar­rere de les figures dels fills i de la seva dona perquè com que era president de la Generalitat no podia constar com a propietari de comptes a l’estranger. De la Mata, però, no va poder obtenir cap vinculació de Pujol pare un cop els testimoniatges no van anar en la línia que buscaven les preguntes, segons van informar les mateixes fonts. La voluntat d’incriminar l’expresident es basa en les reiterades preguntes al voltant del mateix tema i les preguntes que intentaven que d’alguna manera es vinculés el pare amb els comptes. Altres fonts properes al cas van destacar que la prova de la contundència de les respostes dels testimonis és que De la Mata continua sense poder vincular Pujol pare amb els diners.

PUJADAS NEGA QUE VOLGUÉS ESTAR A L'INTERROGATORI

L’advocat d’alguns dels testimonis que van ser interrogats pel jutge José de la Mata, Manuel Pujadas, va rebatre les insinuacions abocades des del Consell Superior de la Justícia respecte que les crítiques a tot el procés estaven motivades en què l’advocat volia haver estat present en els interrogatoris. Pujades va afirmar que és “rotundament fals” i va destacar que “a més era impossible que volgués ser-hi present perquè encara no tinc el do de la ubiqüitat”. El lletrat es refereix que durant els dos dies que van tenir lloc els inter­rogatoris a principis de febrer “estava a Viena, i no al restaurant, sinó a la capital d’Àustria en una trobada d’advocats”. Per aquest motiu “el motiu de l’enuig es basa en com es van fer de malament les coses i no perquè jo volgués ser-hi present”.

DUBTE SOBRE LA 'JUGADA' PER EVITAR LA FISCALITAT DE L'ESTALVI ANDORRANA

L’última declaració de Jordi Pujol Ferrusola incloïa l’afirmació respecte a haver-se creat una estructura jurídica per evitar el pagament de la fiscalitat de l’estalvi a Andorra. Per aquest suposat motiu diners que estaven a nom de la seva mare Marta Ferrusola en un banc andorrà van ser transferits a una fundació panamenya que al mateix temps estava gestionada per una societat de Belize. Pujol junior va explicar davant el jutge que existia una estructura jurídica amb la societat Kopeland on es van traspassar els diners de la mare i no va saber aclarir si algun altre dels seus germans també va utilitzar aquest sistema. El dubte en la declaració està vinculat a saber si aquesta confessió respecte a l’ocultament dels diners al fisc andorrà és un tema de voluntat pròpia o una proposta de l’entitat bancària. En principi, diners de la família Pujol haurien anat a la societat Kopeland per després ser traspassats a Mèxic, segons han publicat mitjans espanyols. En concret, la transferència de Marta Ferrusola va ser per un valor de 838.000 euros i va tenir lloc l’onze de juliol del 2014, un cop ja havien començat les investigacions del cas Pujol. Jordi Pujol junior va acceptar que ell tenia tres comptes a Kopeland i va deslliurar la seva mare de qualsevol responsabilitat explicant que des que va començar aquest afer es troba molt tocada, i per tant no pren decisions respecte als diners sinó que tan sols fa el que se li aconsella. La dona de l’expresident no va declarar.

tracking