Les ofertes per Vall Banc es poden fer fins a l’11 de març

El termini s’ha retardat després que els aspirants demanessin més documentació sobre l’entitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És data amb una forta càrrega simbòlica perquè serà just un dia després que es compleixi un any des que el Tresor dels Estats Units fes pública la nota on s’acusava Banca Privada de ser una entitat de primer ordre en risc de blanqueig de capitals, fet que va derivar en la intervenció del banc per part del Govern. La data inicialment establerta perquè els vuit aspirants, els quatre bancs andorrans i quatre fons d’inversió estrangers, presentessin ofertes era el 29 de desembre, però s’ha hagut de retardar. El motiu ha estat que el data room (procés en què els candidats a comprar tenen accés a tota la informació de l’entitat que se subhasta) s’està allargant més del previst. Els terminis no s’han pogut seguir perquè les entitats han anat demanant informació complementària entenent que el que podien comprovar al data room no incloïa algunes dades que consideren importants a l’hora de fer l’avaluació de quina és l’oferta (si és que en fan) que presentaran. La voluntat és que ja no tinguin lloc més retards perquè en tot el procés els terminis s’han anat incomplint múltiples vegades.

Influència de la nova notaLa subhasta per vendre Vall Banc hauria agafat un nou impuls, segons altres fonts properes al procés, després que els Estats Units hagin revocat la nota contra Banca Privada. Aquesta decisió deixa la porta molt oberta perquè l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) arribi ràpidament a un acord per reobrir les corresponsalies amb l’exterior i poder repatriar el capital dels clients que es troba en diferents productes financers situats a l’estranger. L’aval dels Estats Units a tot el procés per a la selecció dels clients i la subhasta del banc seria un nou al·licient, segons expliquen les mateixes fonts, perquè l’interès d’adquirir Vall Banc sigui més gran. Fins que els EUA van revocar la nota existia una major reticència a l’exterior per comprar Vall Banc perquè no se sabia com acabarien les acusacions que s’havien fet per blanqueig contra BPA. Un cop Washington ha donat el vistiplau i ha beneït el model de subhasta els riscos de fer una oferta per Vall Banc són nuls.

ELS CIERCO INSTEN QUE LA FInCen ES RESPONSABILITZI

Els representants legals dels germans Cierco als Estats Units consideren que no n’hi ha prou amb la retirada del Notice of Findings del 10 de març del 2015 sinó que cal que la FinCEN justifiqui per què va dictar aquella notificació i aporti al jutge totes les proves i documentació necessària que avali la nota que va comportar la intervenció de l’entitat financera andorrana. Els assessors jurídics dels germans Higini i Ramon Cierco als EUA ja han comunicat tant al jutge James E. Boasberg com als representants legals de l’agència depenent del departament del Tresor americà la ferma intenció de dur a terme les accions necessàries per arribar al fons de la qüestió i responsabilitzar la FinCEN, com a mínim en part, del dany causat. El jutge ha acordat un nou calendari per tal que les parts puguin aportar els arguments que creguin necessaris per justificar si cal o no seguir amb el procés. Els Cierco consideren fonamental aclarir què va motivar la FinCEN a intervenir per dirimir també la responsabilitat exacta de l’administració andorrana en tot l’afer.

tracking