Suport d’Hollande a defensar l’acord duaner
El Copríncep defensa els plantejaments d’Andorra en el procés negociador amb la UE amb vista a assolir l’acord d’associació
Així ho va afirmar el cap de Govern, Toni Martí, després de la trobada institucional que va mantenir amb Hollande al Palau de l’Elisi, acompanyat del síndic general, Vicenç Mateu. Sense voler entrar en la polèmica desencadenada per l’ambaixadora francesa, Ginette de Matha –qui la setmana passada va posar en dubte que l’acord duaner es pugui preservar si hi ha acord amb la UE–, Martí va insistir que el cap d’Estat “ha expressat de manera molt clara que farà costat de manera incondicional als plantejaments que s’han fixat des d’Andorra”. En aquest sentit, va remarcar que “el Copríncep ha donat suport sense fissures en aquest procés”. Martí va manifestar la continuïtat de les converses amb la UE en el marc institucional, i detallant que recentment s’han iniciat les negociacions pel que fa al marc sectorial. El cap de Govern va precisar que el primer dels punts marcats a l’agenda és el que fa referència a la lliure circulació de mercaderies, i va fer especial èmfasi que les autoritats europees són sensibles a les particularitats d’Andorra. Així, va garantir a Hollande que totes les parts treballen amb la voluntat de trobar un equilibri entre l’homogeneïtat del mercat europeu i les especificitats del país.
Pacte d’EstatEl cap de Govern també va informar el Copríncep sobre el pacte d’Estat que l’executiu ha subscrit recentment amb els grups parlamentaris demòcrata i mixt respecte a l’acostament a Europa. “La nostra voluntat sempre ha estat buscar el màxim de consens possible, i espero que els Liberals es puguin sumar en un futur proper en aquest pacte d’Estat”, va ressaltar. L’entrevista, que va durar poc més d’una hora, va estar igualment marcada per l’afer BPA. El cap de Govern va posar en relleu que Hollande “s’ha mostrat molt satisfet amb el fet que la FinCEN hagi avalat la tasca desenvolupada per les autoritats andorranes per tal que aquest cas es resolgui amb celeritat i amb totes les garanties”. Martí va afegir que el president gal “comparteix exactament el mateix objectiu que el Govern: que els clients puguin recuperar els seus estalvis, tal com legítimament els correspon”. El mandatari va remarcar que “després de l’última nota de la FinCEN, Vall Banc és molt més a prop de poder obtenir corresponsals i començar a operar”. Des d’aquest punt de vista, va explicar a Hollande que el proper pas en la resolució de la crisi de BPA passa per la venda del banc pont. “Estem molt satisfets de poder correspondre la confiança dipositada pel Copríncep en relació amb aquest assumpte”, va indicar. A més d’assegurar que des de l’executiu es continuarà treballant per reforçar la plaça financera del Principat, Martí també va fer partícip Hollande de l’evolució del procés cap a la transparència fiscal iniciat en la legislatura precedent. D’aquesta manera, va informar-lo del recent acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal amb la?Unió Europea, i del multilateral amb l’OCDE per a l’intercanvi automàtic en matèria tributària.