La guàrdia civil arresta cinc persones d’una xarxa de contraban

La guàrdia civil comissa cigarretes valorades en 223.184 euros, 5 vehicles i 2 armes de caça

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La guàrdia civil ha detingut cinc persones, de nacionalitat espanyola i residents a les províncies de Lleida i Tarragona, i ha comissat 53.563 paquets de tabac de contraban valorats en 223.184 euros en el marc de l’operació batejada com a Sangla contra el tràfic il·lícit de cigarretes procedents d’Andor­ra. Als detinguts –dos dels quals van ingressar a presó per ordre del jutge– se’ls imputen els delictes de contraban, pertinença a grup criminal, contra la salut pública, desobediència, conducció temerària i falsificació de plaques de matrícula. A banda del tabac intervingut, la guàrdia civil també va decomissar diners en metàl·lic (6.820 €), dues armes llargues de caça, matrícules falses, cinc vehicles que s’usaven per al transport del tabac i 520 grams de marihuana i 21,75 de cocaïna. El detonant de l’operatiu va ser la detenció d’un integrant d’una xarxa de contraban de tabac al qual se li van decomissar 4.525 paquets de tabac. El cos policíac espanyol va iniciar llavors un dispositiu de vigilància per localitzar la resta de la xarxa delictiva. El passat dia 20 els agents d’un control ubicat a la carretera C-14 van sospitar d’una autocaravana que anava precedida d’un altre vehicle que, van pensar, podria estar fent les funcions de vigilància. Es va iniciar el seguiment però el conductor de l’autocaravana –segons el relat dels fets de la guàrdia civil– es va adonar que tenia la policia empaitant-lo i va accelerar, fent cas omís de l’alto que li donaven els agents. La persecució es va perllongar “forces quilòmetres” posant en risc la resta de conductors, va asseverar la guàrdia civil, i finalment diverses patrulles van aconseguir aturar el conductor, que va ser detingut. A l’autocaravana i ocults es van trobar 49.038 paquets de tabac de diverses marques. Posteriorment, i en el marc del mateix operatiu, la guàrdia civil va realitzar diversos escorcolls en un habitatge, una granja i un recinte rústic situats a la comarca de l’Alt Urgell. Tots en nuclis petits propers a la Seu d’Urgell. Allà és on es va comissar la resta del tabac, la droga, les armes i els diners en metàl·lic. I es van detenir els altres quatre implicats. Els objectes i mercaderia comissada i els detinguts van ser posats a disposició del jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell. Dos d’ells van ingressar a presó. Tanmateix, la guàrdia civil va assenyalar que l’operació continua oberta amb la qual cosa no es descarten noves detencions. L’operació Sangla és la més important contra el contraban dels darrers mesos, després que el maig passat el cos policíac espanyol desarticulés una xarxa que es calculava que hauria introduït a Espanya tabac valorat en dos milions d’euros. Ahir la guàrdia civil informava que durant el 2015 i en tot el territori espanyol s’havien comissat més de sis milions de paquets de tabac de contraban i es van detenir 142 persones.

LES CLAUS

1 Inici

Operatiu de vigilància arran d’una detenció

La guàrdia civil va iniciar un operatiu de vigilància arran de la detenció d’una persona relacionada amb una xarxa de contraban. El dia 20 una autocaravana va fer sospitar els agents que feien un control a la C-14 i van iniciar un seguiment que va derivar en persecució.

2 Primera detenció

El conductor de l’autocaravana va intentar escapolir-se dels agents durant quilòmetres i posant en perill la seguretat de la resta de conductors, va indicar la guàrdia civil. Finalment diverses patrulles van aconseguir aturar el vehicle, que amagava 49.038 paquets.

3 La resta de l’operatiu

Tres escorcolls i quatre detencions

L’operació va continuar amb tres escorcolls en un habitatge, una granja i un recinte rústic de nuclis petits propers a la Seu d’Urgell. Es va comissar més tabac, estupefaents, armes, vehicles i diners en metàl·lic i la guàrdia civil va detenir els altres quatre implicats.

tracking