La revisió del Pla Nacional de Residus vol incidir en grans productors, envasos i matèria orgànica

El pla fixarà els objectius per a l'any 2020

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un dels aspectes en què caldrà incidir més serà la recollida d'envasos, on el percentatge se situa al 21,7% el 2014 i l'objectiu per al 2020 és del 25%. També es vol fer una feina intensa prop dels grans productors (hotels, bars i restaurants) perquè tots tinguin almenys contenidors per a la recollida de paper i cartró, vidre i envasos. La matèria orgànica serà un altre dels objectius (es vol arribar al 10%). La fita final és aconseguir reciclar el 50% dels residus que es generen. Al llarg d'aquest mes s'acabarà la revisió del PNR que veurà la llum el mes d'abril.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha recordat que "ara estem a la recta final" ja que amb aquesta revisió s'ha d'arribar al 2020 i, per tant, als objectius que s'havien marcat al Pla Nacional de Residus. Calvó insisteix en el fet que ja el 2001 es va ser "molt ambiciosos" ja que es va fixar que el volum de reciclatge pogués estar en el 49%, que ja era "gairebé el 50% fixat per Europa". També remarca que cada cinc anys, en la revisió dels programes d'acció quinquennals, s'ha "mirat el que havia sortit a nivell europeu per veure els objectius que s'havien marcat i en l'última revisió, després de la directiva marc dels residus del 2008, es va augmentar [l'objectiu] al 50%", motiu pel qual aquesta va ser la fita que es va estipular al Principat. Així, incideix en el fet que els barems que s'han marcat sempre han estat en línia dels que fixa Europa, per complir les normatives. D'aquesta manera ha volgut contestar el Partit Socialdemòcrata que deia que el PNR estava desfasat i no s'adequava al que es marca des d'Europa.

Calvó ha recordat que el 2014 la recollida d'envasos se situava al 21,7% mentre que a Europa els objectius són del 22,5%. Andorra, però, s'ha marcat assolir un 25% el 2020 en aquesta fracció. Pel que fa al vidre, s'està al 69,6% (l'objectiu fixat és del 75%) i el paper i cartró es troba en un percentatge del 61,5%. En aquests dos darrers casos els objectius europeus estan fixats al voltant del 60%, tal com recorda Calvó.

Quant a la matèria orgànica, remarca que s'ha començat a fer una prova pilot al Pas de la Casa amb un altre sistema tecnològic que permet el tractament a baixes temperatures. Un cop acabi aquesta prova es vol fer extensiva aquesta recollida selectiva i el que es pretén és que el tractament "s'apropi al màxim a la zona on es produeix" aquest residu, per evitar el transport i les emissions que això suposaria i també els costos. És per això que ja es pensa, per exemple, en fer-lo arribar a les estacions d'esquí. D'aquesta manera, la titular de Medi Ambient recorda que aquesta fracció ja estava prevista tant en la llei com en el PNR del 2001 i, per tant "no estava oblidada", afegint que ja al 2009 es va fer una prova amb autocompostatge entre particulars.

De cara a la feina que queda per fer, Calvó destaca que se seguiran impulsant campanyes "incidint especialment allà on no s'assoleixen els objectius" i destaca el treball que s'està fent a les escoles per part del Centre Andorra Sostenible i que continuarà. Recorda que de manera paral·lela a la pedagogia sobre el reciclatge es treballaran altres aspectes, i així, per exemple quan es parli de matèria orgànica també s'abordarà la qüestió del malbaratament alimentari, tenint en compte la prevenció en la producció de residus. Així, conclou que la llei ja preveia una jerarquia en la gestió "en línia amb la normativa europea" i incidint en la prevenció i el reciclatge.

tracking