Els empleats del sector financer creixen un 25% durant la crisi

L’Associació de Bancs Andorrans justifica l’increment per l’expansió internacional i l’homologació a la normativa bancària internacional

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Del 2007 al 2015, el sector ha passat de tenir 1.620 treballadors a un total de 2.021, segons dades de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Això contrasta amb la situació general del país en uns anys de recessió que han provocat que el nombre de persones ocupades hagi caigut un 10% durant la crisi, una reducció que va arribar a ser del 14% fins al 2012.?D’aquesta manera, s’ha passat dels 44.170 ocupats que hi havia al 2007 als 40.185 de l’any passat. Una caiguda aguda fins al 2011 que es va començar a frenar l’any següent amb la creació de quasi 2.000 llocs de treball. Un dels sectors més maltractats per la crisi, el de la construcció, va perdre durant aquells anys fins a 3.500 empleats. Al sector financer, l’augment va ser equilibrat els primers anys de la crisi i es va accentuar a partir del 2012. És des d’aquest any que es produeix el gruix de contractacions, unes 300. Segons la directora general de l’Associació de Bancs Andorrans?(ABA), Esther Puigcercós, l’increment es deu “al creixement dels serveis centrals que les entitats han hagut de dur a terme per realitzar la seva expansió internacional” i, per altra banda, a “la necessitat d’incorporar empleats d’alta qualificació per homologar els bancs a la nova normativa bancària internacional respecte a l’acord monetari i de lluita contra el blanqueig”. Hi coincideix el president de la Confederació Empresarial Andorrana?(CEA), Xavier Altimir, el qual a més de l’expansió destaca l’esforç de la banca per “posar-se al nivell del que exigeix la normativa, adaptar el mercat actual als canvis que ha fet Andorra amb tota la legislació que ha adquirit de fora”. Altimir, al seu torn, també recalca que tot i que en l’àmbit general “no estem a xifres del 2007, la davallada s’ha estabilitzat i hi ha una mica de creixement”. Per contra, el president de la petita i mitjana empresa (PIME), Marc Aleix, considera que “alguna cosa deu passar” si “els empresaris cada cop tenen més dificultats i el sector financer creix”. Aleix denuncia que “algú paga els plats trencats” i posa de manifest que per exemple el sector de l’hostaleria “només fa que baixar”. De la seva banda, Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), critica que “mentre els treballadors, els petits i mitjans empresaris i els pensionistes noten una davallada importantíssima, el sector de la banca creix”. “Les pimes i els treballadors del país estem patint una recessió brutal, ens trobem en una situació d’ofec total”, sentencia, i en aquest sentit demana que s’activi “l’ascensor social” perquè?“està completament aturat”. Ubach culpa el govern de DA d’una situació que podria acabar, alerta, en la desaparició de la classe mitjana.

La resolució de bpa, en breuEl portaveu del Govern, Jordi Cinca, va assenyalar ahir en roda de premsa que la resolució de l’afer BPA es troba encarrilada. Defugint d’indicar dates, “les desconec”, va explicar que el fet que VallBanc estigui operatiu “està encarrilat”, que el procés de resolució que ha d’acabar amb la subhasta de l’entitat “està encarrilat” i que els dubtes sobre si seria reconeguda a l’estranger “s’han esvaït amb la nota de la finCEN”.

tracking