Troguet confessa ser l’autor dels trets a l’edifici policial

El policia ha estat condemant a tres anys i tres mesos de reclusió que no haurà de complir perquè serà sotmès a tractament mentals

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després de reconèixer els fets, el batlle Jaume Tor li ha imposat una pena de tres anys i tres mesos de presó qualificada, que no haurà de complir si se sotmet a un tractament mental. També li ha prohibit acostar-se a la direcció del cos, durant els propers tres anys. No ha contemplat la seva inhabilitació ja que el policia ha optat per jubilar-se. Després de ser detingut dimarts, Troguet va assumir l’autoria dels fets, pel que el batlle, amb la conformitat del fiscal general, Alfons Alberca, i de l’advocat del policia, va jutjar-lo pel procediment d’ordenança penal. El judici ràpid es va fer de matinada, menys de 24 hores després que es produís l’ar­rest del policia. El batlle va condemnar-lo per un delicte major de tinença d’arma prohibida, ja que el tipus d’arma que va emprar no està permesa al país; i quatre delictes menors d’amenaces de mort amb arma, per intentar atemorir els treballadors dels quatre despatxos contra els quals va efectuar els trets. Per aquests delictes, els tres anys de presó qualificada, suspesa pel tractament psicològic o psiquiàtric –els metges especialistes seran els encarregats de determinar-ho– i l’ordre d’allunyament, s’hi suma la prohibició del permís d’armes de per vida, el comís de l’arma i de la seva munició, així com, en concepte de responsabilitat civil, haurà d’afrontar els costos del procediment judicial i dels danys ocasionats a l’edifici de la policia.

Jubilació avançadaTroguet, de 52 anys, duia 30 anys a la policia pel que s’ha acollit al dret de demanar la jubilació, tal com contempla la llei del cos. Així, cobrarà la pensió íntegrament malgrat haver estat condemnat pels atacs. Curiosament, aquest és un dels aspectes que la modificació de la llei del cos que en els propers mesos hauria d’entrar a tràmit parlamentari, vol canviar. Així, la modificació preveu un enduriment del règim disciplinari que impediria que un agent del cos condemnat per una falta molt greu, com seria el cas de Troguet, es pugui jubilar.

‘Cas Cinca’ i borda Raubert El ministre portaveu de Govern, Jordi Cinca, va assegurar desconèixer els motius pels quals Troguet va atemptar contra la seu de la policia, “Se’m fa difícil trobar un motiu racional, però crec que poc importen les raons. Siguin les que siguin, res no justifica una actuació com aquesta”, va dir, tot afegint que “ell ha acceptat la culpabilitat i el batlle és qui ha pres la decisió”. Pel que fa a la possible vinculació del sotsoficial de policia amb els trets contra la casa del mateix ministre Cinca, ocorreguts el 2012, i el recent impacte d’una bala contra una de les finestres del restaurant de la Borda Raubert, Cinca va no tenir “coneixement ni com a víctima ni com a membre de Govern” que sigui així. “Del que pugui estar investigant la batllia no en tinc cap coneixement”, va insistir el ministre.

GOVERN QUALIFICA DE "NO DESITJADA" LA JUBILACIÓ

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que Francesc Troguet s’havia “acollit a la possibilitat de jubilar-se”. Això “no vol dir que estigui ben vist per Govern”, va remarcar. El portaveu va qualificar la situació “d’anòmala, que no és desitjada i no és bona pel propi cos. Cal procedir al canvi de llei”. Aquest preveu que una persona en procés judicial per una falta greu o un expedient disciplinari greu no es pot prejubilar fins que es resolgui el procediment, que també determinarà si cobrarà o no la pensió. L’esborrany de la norma està en mans dels sindicats del cos de policia i al consell de la policia i la direcció del cos. La seva entrada a tràmit, però, està subjecta a la modificació de la resta de lleis dels cossos especials, ja que entraran totes tres a tràmit parlamentari alhora.

MARTÍ VA VISITAR LA POLICIA PER FELICITAR ELS AGENTS

El cap de Govern, Toni Martí, va visitar, dimarts a la nit, les dependències de la comissaria. Segons van explicar fonts policials, Martí va arribar a les dependències als volts de les 8 de la nit amb intenció de “felicitar” la direcció del cos, els comandaments i la unitat que s’ha fet càrrec de la investigació. Els agents en qüestió eren a la sisena planta de l’edifici, al mateix indret on s’estava duent a terme l’interrogatori a Francesc Troguet, raó per la qual es va impedir a Martí que pugés a la sisena planta. El cap de Govern es va quedar a la planta 5, on es troba el despatx del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, però en cap cas, segons les mateixes fonts, va pujar a la planta on es trobava detingut Troguet. En aquest sentit, Jordi Cinca, també va assegurar que en cap cas “es va parlar amb el detingut”. Davant les raons que haurien suscitat la visita, Cinca va recordar que tant Martí com Espot “són els comandaments responsables” i que l’actuació de tots dos ha estat exclusivament la de fer el seguiment de com avançaven les investigacions.

tracking