Puja el tràfic de fàrmacs a la duana del riu Runer

L’Agència Estatal d’Administració Tributària de Lleida va realitzar 18 intervencions a la duana que relaciona amb l’augment del control de receptes al país veí

47553.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La delegació de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AET)?de Lleida va realitzar 18 intervencions de fàrmacs a la duana l’any passat, 16 de les quals es van dur a terme durant el segon semestre. “Aquesta xifra no és normal”, va afirmar ahir en roda de premsa el delegat provincial de l’AEAT, David Bonet, el qual va afegir que “la prova” que el tràfic de medicaments creix és que la majoria es van registrar durant el segon semestre de l’any. Segons Bonet, l’increment estaria relacionat amb el major control de les receptes que s’aplica a l’estat espanyol. A?més, va explicar que en una de les intervencions hi va estar implicat un intermediari que “portava els medicaments a altra gent”, és a dir que efectuava “encàrrecs”. Als intervinguts se’ls ha aplicat una sanció i se’ls ha obert un expedient.

Cau el decomís de tabacPel que fa al decomís del tabac de contraban, l’any passat es van intervenir un total de 236.610 paquets de cigarrets. Això representa una caiguda del 74,71% respecte al 2014, un any en què es van comissar fins a 933.658 paquets, segons dades que va fer públiques ahir la guàrdia civil i l’AEAT de Lleida. En el marc d’aquestes actuacions es van detenir 55 persones, 35 de les quals formaven part, segons el cos, de sis grups criminals organitzats que operaven a la demarcació de Lleida i que es dedicaven a introduir i distribuir tabac de contraban des d’Andorra fins a diferents punts de l’estat espanyol. D’entre els arrestats, tres eren de nacionalitat andorrana. A banda, es van denunciar 318 persones per infracció administrativa, un 14% menys que al 2014, quan van ser 370. D’aquests, 15 eren de nacionalitat andorrana.?Segons va detallar la guàrdia civil en un comunicat, a conseqüència de les actuacions es van detectar 13 delictes de contraban i es van denunciar 319 infraccions administratives de contraban, un 15% menys que l’any anterior. 215 infraccions es van descobrir a la duana. Així, en total es van intervenir 128.335 paquets per delicte de contraban i 108.275 per infraccions administratives. Dues de les intervencions més importants de l’any passat es van dur a terme el mateix dia, el 23 de març, quan l’equip de delinqüència organitzada de contraban de la guàrdia civil i membres de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària van detenir cinc persones a Montmaneu i vuit a la Seu d’Urgell i Pla de Sant Tirs després de localitzar-los amb 18.460 paquets valorats en 83.717 euros en el primer cas i amb 19.000 paquets valorats en 81.700 euros en el segon cas. A?més, el 20 d’abril es van arrestar a la Seu d’Urgell sis persones, entre les quals un guàrdia civil, per pertinença a organització criminal, suborn i omissió del deure de perseguir delictes. La intervenció més rellevant es va produir el 7 de desembre quan es van detenir dues persones a Bellver de la Cerdanya que duien 31.490 paquets de tabac valorats en 140.935 euros. Per altra banda, la guàrdia civil i l’AEAT?van intervenir també l’any passat 1,4 milions d’euros en divises procedents d’Andorra, un 4,12% menys que el 2014, quan se’n van intervenir 1,45 milions. Així mateix, es van denunciar 99 persones, entre elles vuit andorrans, que sortien del Principat. Les infraccions van augmentar un 7,61% respecte a l’any 2014, quan se’n van comptabilitzar 92. L’actuació més important va tenir lloc el 22 de març quan una veïna de Vilafranca del Penedès circulava amb 61.265 euros no declarats.

tracking