Queixes d’usuaris de la CASS al Raonador pel tracte que reben dels treballadors

Rodríguez assegura haver-ne rebut una “quantitat considerable” i insta la parapública a millorar la relació amb els ciutadans

47577.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En l’apartat dedicat a la Caixa Andor­rana de Seguretat Social (CASS), Rodríguez assegura haver atès una quantitat “considerable” de queixes d’usuaris del tractament que rebien per part del personal de la parapública. En l’informe s’assenyala que en les queixes es deixava constància que eren diverses les persones que, després d’adreçar-se a la CASS per realitzar alguna gestió, havien estat objecte de males contestes, desatencions, crits i, fins i tot, fer-les tornar un altre dia per manca de personal per vacances, i que les queixes provenien de diferents àrees d’atenció al públic. El Raonador posa l’accent a lamentar que “els ciutadans, pel fet d’acudir a la parapública, haurien de requerir el tracte que mereixen, considerant que els que hi anaven ho feien per temes mèdics, per qual cosa l’atenció al públic hauria de ser més humana i respectuosa”. Estudiada i analitzada la qüestió, s’assenyala en l’informe, l’organisme va decidir d’ofici formular a la parapública un suggeriment formal. Concretament, “que la Caixa Andorrana de Seguretat Social eviti aquests tipus de tracte respecte a les persones que hi acudeixen a realitzar tràmits o revisions a l’entitat per part del personal d’atenció al públic, i es prengui consciència que l’usuari vol rebre el tracte que mereix d’una entitat pública.”

La CASS “pren nota”En l’informe remès al Consell General també s’inclou la resposta de la parapública. La CASS va fer arribar un escrit al Raonador del Ciutadà en el qual se li comunicava que l’entitat “prenia nota” del suggeriment formal efectuat per aquesta institució amb “la voluntat de treballar en el sentit que el tracte respecte a les persones que acudeixen a realitzar tràmits o revisions per part del personal d’atenció al públic fos el més respectuós possible”. D’altra banda, el Raonador adverteix que van ser “molts” els ciutadans que es van dirigir a l’ens per la problemàtica que sorgia quan una parella estava separada o divorciada i els menors quedaven com a beneficiaris d’un dels progenitors. En aquest cas, la parapública efectuava el retorn dels actes sanitaris dels menors a qui tenia els infants com a beneficiaris, tot i que no hauria estat aquesta part qui hauria abonat les despeses originades, i no ho retornava a qui ho havia pagat. Una situació que s’agreujava si no hi havia una bona entesa entre els progenitors dels nens, ja que una part abonava les despeses i l’altra rebia el retorn de la CASS. Així mateix, podia donar-se el cas que també tingués un complement sanitari contractat en una assegurança privada. Aquesta persona estava ingressant una quantitat de diners, abonada per la CASS, més l’abonada per l’assegurança, sense haver efectuat la despesa, fet que podia ser considerat una estafa. La institució va “recomanar” a la parapública estudiar la possibilitat de crear una targeta de beneficiari paral·lela a fi que el retorn que efectua la CASS de les despeses generades pels infants sigui fet a qui les ha abonades. L’entitat va respondre que la nova Llei contempla establir i regular per reglament que els fills puguin ser assegurats indirectes i trobar-se a càrrec, simultàniament, d’ambdós progenitors. El Raonador lamenta que tot i existir el reglament, la CASS no explica la forma de fer els tràmits.

RODRÍGUEZ LAMENTA QUE MOLTA GENT NO TROBA LA SUFICIENT ATENCIÓ O SENSIBILITAT

La institució assenyala que gairebé diàriament ha de prestar atenció a algun ciutadà que es dirigeix al Raonador per comentar o explicar un dubte, un problema o un suggeriment relatiu a l’àmbit públic. Arran d’aquesta tasca, indiquen, han tingut la possibilitat de comprovar que, en el dia a dia, “molta gent d’aquest país” no sempre troba per part de l’Administració la suficient atenció o sensibilitat davant la seva queixa, la seva reivindicació, la seva preocupació o el seu missatge. Així mateix, diuen, s’han observat diferents dificultats que es troben molts ciutadans per defensar els seus drets davant la Justícia, quan han de recórrer a gestories o a advocats.

tracking