Els veïns del barri de la Solana comencen a deixar els pisos

Els veïns de Mestre Xavier Plana i Ciutat de Valls abandonaran avui casa seva

47597.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Això en compliment d’una ordre preventiva del Govern i del comú d’Andorra la Vella davant del risc de despreniment de dues roques de 2,5 i 4 tones, amb un 25% de possibilitats d’impactar contra els edificis de la zona en cas de caiguda. Una evacuació que durarà tant temps com durin les obres d’estabilització dels blocs de pedra. El mínim són set dies si fa bon temps, però si les condicions meteorològiques empitjoren els tècnics hauran de paralitzar-ho pel perill que suposa treballar en àrees rocoses. Mentre durin les tasques d’assentament de les pedres –s’hi treballarà de les vuit del matí a dos quarts de set de la tarda cada dia des de demà– els carrers Mestre Xavier Plana i Ciutat de Valls es tallaran al trànsit i al pas de vianants. Serà només a partir de dos quarts de set i amb l’acompanyament de la policia que els veïns que ho necessitin podran passar. Excepcionalment, perquè l’ordre que s’ha donat als veïns és fer la maleta i no tornar a casa per set dies (com a mínim). Perquè els residents que no hauran de marxar puguin circular quan hi hagi el carrer tallat s’ha habilitat un tram que permet accedir a Mestre Xavier Plana des del carrer Bonavista, sense haver de passar per Ciutat de Valls.

Pendents del tempsSegons el Servei de Meteorologia, dilluns el temps serà ennuvolat a tot el país amb ruixats de neu i també amb vent. S’esperen núvols i precipitacions febles. ”Si ja és complicat treballar-hi de per si, si fa mal temps encara més”, va assenyalar ahir el director de Protecció Civil, Francesc Areny. Amb tot, considera que “el temps no s’hauria de complicar gaire” i per tant les obres podrien desenvolupar-se segons el previst. Ara bé, Areny assegura que “si plou o neva no es podrà treballar pel terra lliscant”. A?més, els tècnics han de treballar penjats amb cordes. De la seva banda, la cònsol major, Conxita Marsol, confia que es pugui treballar “sense problemes”. “Els helicòpters ja van portar tot el material a dalt de la muntanya la setmana passada i per tant es podrà treballar”. El mínim, per Marsol, és d’una setmana, però admet que “podria allargar-se” en funció del temps. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va indicar que no serà fins dijous que els tècnics podran precisar la feina que els queda i per tant el termini exacte d’acabament de les obres.

REPORTATGE

Fer les maletes

El dia abans de marxar de vacances hi sol haver neguit, nervis, tensió. Ahir al barri de la Solana l’ambient era de nervis col·lectius per unes vacances obligades. Moviment al carrer i converses que giraven a l’entorn del mateix: marxar demà [avui per al lector] cap al Pyrénées, el Vellpi, el Màgic o el Delfos, entre altres. Un total de 149 persones se n’aniran aquesta tarda cap a una desena d’hotels de la capital i també d’Escaldes-Engordany. Dotze d’ells s’allotjaran en apartaments, mentre que d’altres dormiran i esmorzaran a l’hotel i dinaran i soparan en restaurants. Unes molèsties que obligaran a modificar les rutines dels veïns que viuen als edificis 4, 6, 10 i12 del car­rer Mestre Xavier Plana i 32 i 34 del carrer Ciutat de Valls. Alguns ho rebien ahir amb resignació. “Millor prevenir que curar. Més val posar-hi remei ara que no quan sigui massa tard”, comentava una veïna de Mestre Xavier Plana que aplaudia l’atenció del personal del comú que ha mantingut informats els afectats per la desocupació. Una altra dona assentia i confirmava que els havien tractat “molt amablement”. El mateix Areny de Protecció Civil afirmava que “hi ha hagut molt bona predisposició i col·laboració dels veïns”. Un grup de veïns aplegats al car­rer comentava també la jugada ahir al migdia i no pas tan positivament. Un veí del número 10 assegurava que “és una putada haver d’anar a un hotel”. “Treballo de nit i als hotels fan vida de dia. No podré descansar”, reblava. “El que serà una putada serà viure aquí. Qui voldrà viure en aquests pisos a partir d’ara?”, afegia el del costat. “Un cop la gent sàpiga que aquí ens han de desallotjar perquè poden caure rocs qui vindrà?”, sentenciava un altre que deia: “Ja veuràs com en menys d’un mes marxa més gent.” Un adolescent feia córrer una maleta de rodes enmig del carrer mentre un camió de les mudances carregava els mobles d’un pis. El noi explicava que d’aquell bloc, el número 10, en marxen dues famílies. Una d’elles, parenta seva. “La meva tieta marxa perquè ja no li agrada ni el pis ni la zona. Té por que això passi més sovint i arribin a caure els rocs. No se la vol jugar”, narrava. Dos senyors relataven com en el moment de llogar el pis “no ens van dir que hi havia risc de caiguda de rocs”. “Paguem el mateix que al centre i ningú ens va dir res. El propietari sempre m’ha dit que no hi ha perill.” Marsol, però, nega que sigui així:?“Ningú pot dir que no sabia que aquí hi ha risc de caiguda de rocs. El risc zero no existeix.”

tracking