La nova llei de la policia veta l’accés d’agents als càrrecs públics

La modificació de la llei del cos prohibirà als agents participar en formacions polítiques i exigeix imparcialita

47596.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Amb la prohibició es pretén evitar que es repeteixi un nou cas com el de les dar­reres comunals que va generar cert malestar entre una part del cos: que un membre pràcticament encapçali la llista d’una formació política. La nova prohibició especifica que la incompatibilitat és per a tots els membres del cos, independentment si es troben en actiu o suspesos. Segons assenyala el nou marc legislatiu de la policia, l’incompliment seria considerat una falta molt greu. La pena imposada variaria en funció del cas, però oscil·laria entre l’acomiadament del membre, la seva inhabilitació temporal, i la destitució del càrrec o suspensió temporal de les seves funcions fins a un màxim de dos anys. Paral·lelament, tot i no estar directament vinculat amb la política, no mantenir la neutralitat mentre s’està de servei també resta prohibit. Incomplir-ho és una falta greu que pot suposar que l’agent sigui apartat del cos durant un màxim de sis mesos. La nova llei estableix d’altres incompatibilitats, que van més enllà de fer política i que són castigades amb la mateixa pena. Permet, per exemple, que un policia pugui col·laborar en el negoci familiar. Això sí, sempre que no sigui de cara al públic i no obtingui cap recompensa econòmica. També assenyala que sí que es pot participar en associacions sense ànim de lucre, però sempre que no sigui remunerat.

Enduriment disciplinari L’altre gran canvi de la norma és el viscut aquests dies: impedir que un agent condemnat pugui cobrar íntegrament la seva jubilació malgrat allò succeït. En una de les disposicions transitòries, el nou marc legislatiu assenyala que els agents no podran acollir-se a la jubilació voluntària quan “estiguin encausats, inculpats o processats per la comissió presumpta d’un delicte que pugui comportar la imposició d’una pena principal o complementària d’inhabilitació per a l’exercici del càr­rec o l’ofici de policia”. El mateix article, però, sí que assenyala que recuperarien el dret “en cas que s’hagi arxivat o sobresegut la causa penal, o que hagin estat absolts”, però perdrien la prestació de Govern en cas que el batlle els declarés culpables i els imposés la inhabilitació per a l’exercici de policia. Paral·lelament, també preveu que un membre del cos no es podrà acollir a la jubilació en cas que se li estigui incoant un expedient disciplinari per una falta molt greu o greu, i que es pugui resoldre amb la separació de l’agent del cos de policia. L’esborrany de la nova norma preveu un enduriment de les sancions. Entre els canvis més significatius hi ha utilitzar erròniament l’arma, apropiar-se de béns que pertanyen a l’administració general o tercers, abandonar el servei, denegar l’auxili, falsejar dades o fer declaracions públiques sobre dades emparades en el secret professional, que passen a ser considerades infraccions molt greus i que podrien ser castigades amb una inhabilitació permanent o una suspensió temporal de fins a dos anys. Per contra, la pèrdua de l’arma o dels mitjans de subjecció per negligència inexcusable, fins ara falta molt greu, es rebaixa a greu. Així, la sanció màxima prevista seria de com a molt sis mesos de suspensió amb la pèrdua de les retribucions corresponents.

EXÀMENS DE SALUT ALS AGENTS CADA DOS ANYS

La modificació de la Llei de la policia inclou també que a partir d’ara els membres del cos de seguretat han de passar de forma “obligatòria i cada dos anys com a mínim” els exàmens de salut necessaris per determinar la seva aptitud per desenvolupar les funcions que tenen encomanades. Fins ara aquesta revisió era voluntària. Aquests exàmens tenen com a objectiu controlar i fer el seguiment de l’estat de salut dels membres del cos per detectar precoçment les repercussions de les condicions de treball sobre la seva salut i establir, si s’escau, les mesures necessàries per prevenir els riscos inherents a l’activitat que duen a terme. Paral·lelament, com ja expressa la llei vigent, davant d’indicis que el policia no està en les condicions físiques, psíquiques i sensorials adequades per dur a terme les funcions, el director del cos pot decidir que els policies se sotmetin a una revisió psicotècnica o mèdica específica per determinar l’abast del problema.

tracking