L’activitat dels bombers puja un 34% el 2015

Recasens afirma que la plantilla actual pot fer front a la feina, que recupera els nivells del 2006

47673.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bombers celebraven ahir el seu patró, Sant Joan de Déu, diada en què es van donar a conèixer les xifres de l’activitat del cos durant el 2015. Una estadística que ha sofert un augment notable provocat pels serveis sanitaris. Tal com va recordar el director, Joan Carles Recasens, el setembre del 2014 es tancava la reorganització del transport sanitari i els efectius del cos de salvament i antiincendis recuperaven un paper més actiu, com havien tingut en el passat. L’any passat es va constatar l’impacte d’aquestes noves atribucions en el dia a dia del cos. Es van realitzar un total de 6.770 intervencions, un 34% més que les dutes a terme el 2014. Les sanitàries van representar la meitat de l’activitat (3.600) i van augmentar, respecte al 2014, un 94%, tal com reflecteix el recull elaborat pel departament d’Estadística. Recasens va assenyalar que s’estan recuperant xifres d’activitat dels anys 2006 i 2007, i que la plantilla actual pot afrontar la feina malgrat que “la dificultat és la simultaneïtat de serveis” que és quan s’ha de fer un major esforç de gestió. El director del cos va apuntar que són 22 efectius de guàrdia els que cobreixen cada torn. Ahir es formalitzava l’entrada al cos, un cop culminat el període de formació, de tres nous efectius. Amb aquests finalitzen les incorporacions. El director va indicar que substitueixen dos professionals del cos jubilats –que també van rebre un reconeixement ahir– i cobreixen una vacant que havia quedat en un concurs anterior. Entre les noves incorporacions hi ha una dona, que és la tercera que ingressa al servei. La plantilla del cos la integren 136 persones, del les quals 12 són operadors de telecomunicacions i 5 administratius. Hi ha 81 bombers, 36 oficials i sotsoficials, i tanquen l’organigrama el director i el director adjunt. Quant als recursos materials, Recasens va indicar que compten amb un nou camió de foc, dues ambulàncies i que ha finalitzat la reforma de la caserna de la Massana.

L’activitatL’increment de l’activitat ha fet créixer la mitjana d’intervencions diàries a 14, davant de les 9 del 2014. La proporció de serveis sanitaris ha estat de 10 sobre 14. La resta s’ho reparteixen assistències tècniques, salvaments i incendis. Durant l’any passat els bombers van extingir 246 incendis (un 4% menys que el 2014), van fer 426 salvaments (un 4% més que el 2014), van realitzar 914 assistències tècniques (una altra categoria que experimenta un increment, en aquest cas del 14%) i van executar 1.584 pràctiques (un 9% menys que l’any anterior). Per tipologies, els incendis en habitatges són els que més sortides generen (38% del total de les provocades per foc) mentre que, quant als salvaments, la majoria dels realitzats (54%) estan provocats per accidents de trànsit. Finalment, les assistències tècniques més nombroses són les motivades per les inundacions (19%). El cap de Govern, Toni Martí, que va presidir la diada, amb el ministre d’Interior, Xavier Espot, va manifestar que “en dies com avui ens agrada recordar que el de bombers és un dels cossos especials més apreciats per la població. Sovint són els primers a arribar a una emergència”.

REUNIONS AMB ELS SINDICATS PER ACABAR DE TANCAR LA LLEI

La llei de bombers és a prop. Així ho va destacar el ministre d’Interior en el seu parlament durant l’acte de celebració del patró. Xavier Espot va indicar que el text s’ha treballat amb la direcció i amb els representants sindicals i que els propers dies té previstes trobades amb els sindicats per acabar de tancar-lo. “Vull esperar que de la mateixa manera que hem arribat a un acord amb els sindicats del cos de policia ho farem amb els sindicats del cos de bombers i també dels penitenciaris”, va remarcar. El titular d’Interior va explicar que es va trametre un primer esborrany als dos sindicats de bombers, que aquests van fer arribar els seus suggeriments i que alguns s’han incorporat i que amb les reunions s’acabarà de perfilar el text. Espot va assenyalar que confia que en un mes la llei pugui entrar a tràmit parlamentari i que “s’aprovi durant aquest proper període de sessions”, i hi va afegir que amb la llei de bombers i les modificacions de les legislacions que afecten la policia i el cos penitenciari s’assolirà “una regulació unitària i uniforme, per acabar amb els pretesos greuges comparatius entre els cossos especials”. Al seu torn, el director del cos de bombers va recordar que la llei de bombers és una reivindicació antiga. “Des del 2004 que es busca tenir-la”, va remarcar. Amb relació al text va assenyalar que “en no tenir llei hem recollit la realitat actual i l’hem plasmat, no canviarà res del dia a dia”.

tracking