Govern està “preocupat” pels 923 comptes sospitosos a BPA

Cinca assenyala que el resultat de l’auditoria posa de manifest que BPA “era una entitat amb un problema”

47693.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“És una xifra significativa que posa en relleu que era una entitat amb un problema que caldrà analitzar, ja sigui per la UIFand, la fiscalia o la Batllia”, va afirmar el ministre. Cinca va recordar que els indicis de blanqueig “són en diferent mesura” i que el centenar que es considera més greu “són els que en primera instància seran denunciats, si no s’ha fet ja amb anterioritat”. Tot i mostrar-se comprensiu amb els clients que criticaven no haver rebut cap comunicació oficial sobre si han superat l’anàlisi de PwC, el ministre portaveu va voler remarcar que “la UIFand o les autoritats judicials que tinguin coneixement dels dossiers ja els ho faran saber –als clients afectats– perquè puguin defensar-se”. A l’hora d’analitzar les conclusions de l’informe realitzat per l’AREB i després que aquesta constati “serioses deficiències a la gestió de BPA”, Cinca va asse­nyalar que correspon a “a la justícia i no al Govern” corroborar si els responsables de l’entitat van prendre les mesures adients “per evitar que hi hagués clients que blanquegessin”. “Qualsevol administrador, especialment del sistema financer, té l’obligació de conèixer com es gestiona la seva empresa i prendre mesures”, va afegir el ministre. Paral·lelament, també va qualificar “d’imprudent i molt desafortunada” que els accionistes majoritaris, els germans Ramon i Higini Cierco, posin en dubte la resta de la plaça financera i qüestionin el paper de les autoritats andorranes.

Crida a la prudència El Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) van fer una crida “a la prudència” a l’hora de valorar els resultats de l’auditoria de PwC. El conseller general del PS Pere López va criticar algunes “valoracions dels fets a priori” perquè considera que “s’estan barrejant informacions i conclusions que tenen relació amb altres temes”. A més, va lamentar que “tractant-se d’una informació d’especial rellevància pensem que el Consell General no se n’ha d’assabentar per la premsa”. López va avançar que “ja hem demanat poder accedir tant al contracte com a les conclusions, i en la comissió especial que hem fet avui [ahir per al lector] hem manifestat que seria bo que l’AREB donés més informació amb una compareixença”. Per la seva part, el conseller general d’SDP Víctor Naudi va veure “contradiccions” respecte a la darrera nota de la FinCEN, “on semblava que ho donaven tot per bo”. Per això, insistia que “cal ser prudents, esperar a veure quants comptes realment són. Cal més rigor”, va lamentar, tot assenyalant que el fet que la resolució de l’auditoria hagi coincidit amb l’aniversari de la primera nota de la FinCEN “sembla una operació de màrqueting”. En aquest sentit, va criticar “com s’està duent tot plegat. Molts dubtes, massa processos judicials oberts. Dubto que alguna entitat s’interessi per Vall Banc”.

TREBALLADORS I CLIENTS ES QUEIXEN QUE NO ELS HAN INFORMAT

G. A.- Andorra la Vella

Els empleats de BPA van criticar ahir que l’AREB va fer públics els resultats de l’auditoria dels comptes de l’entitat sense haver-los informat abans. “Entenem el malestar i la sorpresa que ha pogut suscitar la publicació d’aquest comunicat”, van assenyalar en un comunicat de premsa els representants dels treballadors. Precisament, dimarts, jornada en la qual es va fer públic el resultat de l’informe, els empleats estaven reunits amb responsables de l’AREB. A la trobada, l’organisme els va informar sobre com es duria a terme la migració de clients i empleats a Vall Banc. Se’ls va explicar de com s’informaria els clients, que caldria elaborar nous contractes i que calculaven que el procés es podria allargar uns deu dies. Pel que fa als terminis d’execució, començaran a comptar una vegada estigui completat el procés de resolució. La plataforma de clients afectats de BPA també va mostrar ahir la seva preocupació perquè s’hagi difós l’informe sense que els clients sàpiguen si passaran a la nova entitat. El col·lectiu va presentar finalment ahir la demanda –no va transcendir quants clients finalment n’han format part– contra el Govern d’Andorra i els seus òrgans reguladors i supervisors en considerar que tot i la retirada de la notice del 10 de març per part de la FinCEN això en cap moment suposa garantir que els clients del banc no patiran cap perjudici. El col·lectiu va voler remarcar que “no som de cap color ni pro ningú, simplement que ha passat un any i estem pitjor. I no se’ns informa de res”. La demanda es va presentar ahir a la tarda, abans que es complís l’any de la intervenció de l’entitat financera i, per tant, darrera jornada, segons els assessors legals, per poder-ho fer per la via administrativa.

tracking