La CASS tindrà un mediador per atendre queixes en l’atenció als assegurats

La parapública el crearà per les queixes dels assegurats pel tracte per part dels treballadors

47696.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta persona, que serà externa a la parapública, s’encarregarà d’atendre els afiliats que considerin que hagin rebut un mal tracte per part dels treballadors de la CASS. Ho va anunciar ahir el president del consell d’administració, Jean Michel Rascagneres, que va explicar que s’ha pres aquesta decisió arran de l’informe del Raonador del Ciutadà que es feia ressò de les queixes d’alguns dels afiliats per la manera que havien estat atesos pel personal a l’hora de fer diferents tràmits. La parapública desconeix quants ciutadans van anar al Raonador –“només sabem que és una quantitat considerable”–, però veu “inadmissible” que no es tracti de la manera adequada qualsevol assegurat. Malgrat això, Rascagneres va explicar que l’any passat a la planta baixa de la seu de la CASS es van atendre 119.076 persones, unes 500 al dia, i que el 93% de les mateixes hi van anar entre les deu del matí i les tres de la tarda, amb un temps d’espera de mitjana d’entre 9 i 17 minuts segons el tràmit que s’hagi de fer. “Cal valorar aquestes 119.076 persones i el nombre de queixes que poden ser 20 o 30. És el 0,0005%”, va assenyalar, reiterant que només una “és inadmissible”. També va indicar que ja ha posat en coneixement dels treballadors d’atenció al públic la importància de donar el millor tracte possible i que s’han engegat accions de formació perquè puguin donar tota la informació que demanen els assegurats.

El raonador rep 24 queixesEl Raonador del Ciutadà va atendre l’any passat 24 queixes relatives a la CASS. Una múltiple, la del tracte dels treballadors de la parapública als afiliats, i 23 casos particulars d’assegurats que no van quedar conformes amb les decisions mèdiques de baixes laborals o d’invalidesa. Des del consell d’administració es va explicar que en un parell es va acabar modificant la decisió presa per la CASS i en la resta es va mantenir. “La gent considera que hi té dret”, va indicar Rascagneres, que va recordar que l’únic que fa la CASS “és aplicar la llei”. La parapública, va dir, ha augmentat els controls de les baixes per “una preocupació per la bona gestió de la despesa”, però “això no vol dir retallar els drets”. El president del consell d’administració va indicar que actualment la CASS està perdent el 20% dels casos que acaben a la Batllia. Per Rascagneres, “en temes mèdics no és un percentatge elevat perquè es tracta d’un tema de valoració”. També va destacar que fa dos anys, la parapública estava perdent el 50% dels judicis i es va felicitar perquè el 80% de les decisions de la CASS “quedin confirmades pels tribunals”. Una reducció en els casos perduts que és conseqüència de la possibilitat de fer ús d’un metge perit abans d’anar a judici i perquè es coneix millor el criteri dels tribunals. Al front de la CASS des de novembre passat, Rascagneres va admetre estar “preocupat” per la situació de la parapública. “La despesa sanitària augmenta cada any, s’han perdut 7.000 assegurats i preocupen els fons de reserva”, va assenyalar, per explicar que al setembre estarà acabat un segon estudi actuarial sobre la CASS. Va recordar que el fons de reserva és de 1.100 milions d’euros, que els punts adquirits tenen un valor de 4.000 i que el 2030 o el 2040 “les reserves no seran suficients per pagar les pensions”. Respecte a la pujada de dos punts en les cotitzacions que aniran a parar a la branca general, des de la CASS es confia que un cop aprovat avui el pressupost al Consell General l’augment s’apliqui a partir de l’1 d’abril.

BPA VA REMETRE A LA CASSA UN SEGON XEC DE 8.000EUROS

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va rebre un segon xec per regularitzar el deute en les cotitzacions laborals de personal de Banca Privada d’Andorra (BPA) que havia rebut pagaments en negre. Si el primer xec, adjuntat en una carta que l’exdirector general de BPA Joan Pau Miquel va remetre a la parapública, era per un valor de 547.000 euros, el segon era de 8.000. Ho va explicar ahir el president del consell d’administració de la parapública, Jean Michel Rascagneres, que va afegir que la CASS té en dipòsit els dos talons, que no estan al circuit de la parapública i que no els retornaran. Rascagneres va confirmar la notícia publicada diumenge pel Diari en assenyalar que es van afegir a la causa per tenir informació i per l’obligació que la institució té envers els afiliats de defensar els interessos generals. Va indicar que “reclamarem si hi ha més cotitzacions que no es van declarar”.

tracking