Passaport de tercera generació per al 2017

El Govern aprova un canvi de numeració per evitar obstacles als ciutadans a les fronteres

47702.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i la secretària d’Estat, Eva Descarrega, van presentar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, novetats respecte al passaport. La més imminent és el canvi de numeració que afectarà les renovacions i duplicats. L’objectiu és evitar problemes en els controls fronterers que s’havien donat a causa que el document d’identitat andorrà té una numeració fixa, que mai canvia. Tanmateix, van anunciar el pas, l’any vinent, al passaport de tercera generació, que incorporarà nous elements de seguretat que estan basats en el sistema SAC (Suplemental Acces Control). Un dels canvis, tal com va explicar Descarrega, passa per incorporar una pàgina de dades personals en policarbonat i la fotografia en color que “dificulta molt la falsificació”. La secretària d’Estat va assenyalar que es tracta dels sistema de seguretat recomanat per l’OACI. Les renovacions s’aniran fent en funció de qui el vulgui obtenir abans, que se’l podrà fer. Quant al canvi de numeració, pretén evitar problemes que s’havien constatat per la particularitat que el número de passaport andorrà és fix i, fins ara, no canviava en cas de renovació o duplicat per pèrdua o robatori. Tal com va assenyalar la secretària d’Estat, la denúncia a la policia per haver extraviat el document s’elevava després a Interpol, on passava a constar que el legítim propietari ja no el tenia. Això havia provocat situacions problemàtiques a les fronteres als titulars, quan es comprovava que mostraven un passaport amb una numeració sobre la qual hi havia una denúncia de pèrdua. El canvi del reglament del passaport estableix que quan un passaport es renovi o quan es demani un duplicat el passaport conservarà la numeració fixa però perdrà un zero inicial per incorporar dos nous dígits al final. En la primera renovació o duplicat serà un 10, en la segona un 20 i així successivament. Quan es tracti de passaports provisionals, amb vigència d’un any, el primer passaport doble provisional acabarà amb 10, el segon amb 11 i així successivament. D’aquesta manera, les renovacions o duplicats dels documents tindran vuit digits en lloc de set però conservant sempre, tal com va remarcar el Govern, “el número d’identificació de la persona que tradicionalment ha caracteritzat el passaport andorrà”.

Reglament del notariatEl ministre Espot també va informar de l’aprovació, per part del consell de ministres, de la modificació del reglament general del notariat per adaptar-lo a la Llei de successions aprovada a final del 2014. S’han eliminat referències que han desaparegut amb la llei com ara els testaments i codicils atorgats davant rectors o les donacions per causa de mort.

UN 22,5% MENYS D'ATURATS QUE EL FEBRER DEL 2015

Per 33è mes consecutiu la xifra de treballadors desocupats és més baixa que en el mateix període de l’any anterior. Tal com va exposar el ministre Xavier Espot, el febrer es va tancar amb 478 persones sense feina, un 22,5% menys que les que hi havia registrades el mateix mes de l’any 2015. La dada també ha millorat respecte al gener amb un lleuger descens de les persones aturades de l’1,6%. Tal com va remarcar el Govern, la xifra d’aturats del febrer és la més baixa dels sis anys precedents. El pitjor febrer va ser el del 2013, amb 1.001 inscrits al servei en recerca d’una feina. Espot també va expressar la satisfacció per un altre indicador positiu, en aquest cas el dels assalariats. El desembre es va tancar amb 38.751 treballadors per compte aliè en actiu, un 2,3% més que el mateix mes de l’any anterior. Creixen activitats com les sanitàries i serveis socials o els serveis personals, mentre que baixen transport, comerç o administració pública. La mitjana d’assalariats de l’any es va situar en 35.928 persones, un 1,7% més que la mateixa magnitud de l’any anterior.

tracking