S'aprova el pressupost amb els retrets de l'oposició

Martí reconeix que encara cal fer molts esforços per a una millor gestió dels recursos sanitaris

47719.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Així, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha defensat que el pressupost aprovat no s'adiu a la incertesa econòmica del moment i, en aquest sentit, ha posat en relleu diferents indicadors econòmics que, segons el parlamentari de SDP Víctor Naudi, reflecteixen les dificultats de les famílies. A més, consideren que hi ha partides per a certes infraestructures que no estan prou justificades i considera que el que no es pot fer és "fer volar coloms" amb el que ha titllat de "projectes incerts". D'aquesta manera, ha destacat que la crisi no s'ha acabat i que encara hi ha persones que la pateixen.

Pel que fa al Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López ha destacat que les prioritats que ells defensen són diferents de les dels demòcrates. D'aquesta manera ha lamentat que es destinin molts diners a "asfalt" i troben a faltar inversions en qüestions socials. És per això que López ha titllat el projecte de "pressupost del passat" i s'ha felicitat que algunes de les propostes s'hagin pogut acceptar com aquelles que han servit per reduir la despesa del fons de reserva de jubilació de la CASS, un fons que, ha manifestat, els preocupa.

També els liberals creuen que aquest pressupost no s'ajusta a les necessitats reals del país alhora que han lamentat el retard en la seva tramitació. En aquest sentit, Carles Naudi, ha posat en relleu que haguessin desitjat un pressupost que hagués generat llocs de treball i estimulat la iniciativa privada. A més, Naudi ha destacat que s'hagi apujat la cotització a la CASS i que es faci ús de la tresoreria d'Andorra Telecom i de FEDA, amb la qual cosa, ha dit, es resta poder adquisitiu dels ciutadans. Pel que fa a les inversions previstes, ha dit que no estan en contra d'inversions "modernes", tal com els ha retret el ministre Francesc Camp, però que el que volen saber és com es defineixen. D'aquesta manera ha aclarit que no s'oposen a 'The Cloud', l'heliport o l'edifici multifuncional, però que cal concretar-los i per això ha lamentat, posant-ho com a exemple, que l'obertura del plec de bases per a l'enderroc de l'edifici de la caserna dels Bombers no hagi estat públic. Naudi també ha lamentat l'increment de la pressió fiscal. Per la seva banda, la conellera general demòcrata Meritxell Mateu ha exposat que aquest pressupost està "impregnat per la recuperació econòmica" i per l'entrada en vigor de la Regla d'or i amb "visió de creixement sostenible" i també ha remarcat el fet que es tinguin en compte els possibles efectes de l'afer BPA. D'aquesta manera, ha indicat que creuen que aquest és el pressupost que el país necessita i ha destacat que les esmenes que han presentat van encaminades a valoritzar aspectes com l'educació, els afers socials o l'esport, així com racionalitzar els plurianuals: el de l'edifici multifuncional, el Solà d'Enclar o les fonts, "per mantenir l'estabilitat pressupostària", una mesura, ha afegit que no posa en dubte la fermesa per dur a terme aquestes infraestructures. Mateu ha afegit que el pressupost aposta per la inversió i per les ajudes socials ja que hi ha un increment de gairebé un milió d'euros més que en el pressupost 2015. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha dit que el pressupost que s'ha aprovat és bàsicament el que es va presentar i que ha tingut "millores gràcies a les esmenes" però que manté l'essència amb què havia estat presentat. D'aquesta manera, ha dit que és una eina per a la diversificació econòmica i d'ingressos amb un nou marc fiscal. S'ha referit també al rigor pressupostari posant en relleu que el pressupost és una eina que ha de fixar els recursos que es volen posar "al servei d'una idea de país, de model d'Estat". I ha remarcat la voluntat de fer pressupostos que trenquin la tendència d'anar generant endeutament, i que tot i que es prevegi 28 milions de dèficit, ha dit que hi ha el compromís de no arribar a aquest nivell per poc que es pugui. A més a més ha explicat que les partides per a educació o per a afers socials no només es mantenen sinó que s'incrementen. Pel que fa als ingressos ha posat en relleu el fet que ja se situïn al voltant dels 400 milions.

Quan Cinca ha acabat la seva intervenció ha abandonat la sala per viatjar a Barcelona per intervenir en un programa de televisió, cosa que ha provocat la queixa per part de president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que ha destacat que era una "manca de respecte" i que era de "poca deferència" que el ministre es refereixi als grups parlamentaris i després marxi. Quan ha arribat el seu torn de paraula, el cap de Govern, Toni Martí, ha posat en relleu que el ministre no abandonava la sala per deixar de fer feina sinó precisament perquè la tenia i ha dit que en cap cas es tractava d'una falta de respecte, lamentant les paraules i el to emprat per Pintat per apel·lar el ministre en el moment en què sortia de l'hemicicle. D'aquesta manera, quan Pintat ha vist que Cinca sortia de la sala ha interromput Víctor Naudi (SDP) que estava intervenint per expressar al ministre que lamentava que marxés i li demanava que tornés.

Pel que fa al pressupost, Martí ha destacat que encara cal fer molts esforços per a una millor gestió dels recursos sanitaris o per l'acord d'associació, entre d'altres. Pel que fa a la despesa sanitària la consellera de SDP Sílvia Bonet ha respost a Martí que és una part important del pressupost i que potser hauria merescut més debat alhora que ha lamentat que la contractació de 22 persones per al SAAS previstes al pressupost ja estigui feta. I també sobre les paraules de Martí, López ha lamentat que no s'hagin materialitzat moltes de les promeses que s'han fet aquests darrers cinc anys.

tracking