Els accidents laborals es redueixen un 2,6% durant l’any passat

L’any passat al país es van registrar un total de 3.432 sinistres, un 2,59% menys que el 2014

47725.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nombre d’accidents laborals segueix la lleugera tendència a la baixa dels darrers anys. El 2015 es va tancar amb 3.432 sinistres, un 2,59% menys que el 2014, quan se’n van registrar 3.521, segons les dades fetes públiques per la CASS. Per sectors d’activitat, tal com ve passant des del 2012, el que acumula més accidents laborals és el del comerç i reparació de vehicles de motor, amb 685, una xifra quasi idèntica a la del 2014 (686). En segon lloc hi ha altres activitats socials i de serveis prestats. En aquest sector l’any passat hi va haver 564 sinistres; mentre que la construcció és per segon any consecutiu el tercer camp pel que fa a nombre d’accidents, amb 548. El que puja és la mitjana de dies de baixa laboral, tot i que el canvi tampoc no és especialment significatiu. El 2014 va ser de 46 dies, mentre que l’any passat va ser de 48.

CausesMalgrat que el nombre mitjà d’assalariats s’ha incrementat en el darrer exercici, de 35.331 el 2014 a 35.928 el 2015, els accidents han seguit baixant. Víctor Filloy, gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), ho atribueix al fet que hi ha més formació entre els treballadors en matèria de prevenció de riscos laborals. En aquest sector, en la darrera dècada s’han reduït en més de 1.200 els sinistres produïts anualment. Filloy explica que l’aplicació de la Llei de seguretat i salut en el treball del 2009 és total en aquest sector: “Tot­hom està format. El cent per cent de treballadors fan cursos abans de començar a treballar”. Tot i això, qualifica de “fràgil” aquesta tendència baixista, ja que qualsevol petita inversió en obres pot fer pujar el nombre d’assalariats i, de retruc, el d’accidents.

Conjuntura socioeconòmicaDes de la Unió Sindical d’Andor­ra (USdA). el seu secretari general, Gabriel Ubach, apunta motius més socioeconòmics. “El nombre d’accidents es redueix pels problemes econòmics de la gent. Hi ha baixes o accidents laborals que no es declaren. Els treballadors trampegen com poden i van a treballar igualment per por a perdre la feina. No és un fet que passi només a Andor­ra, sinó a tot Europa”, argumenta Ubach. La qüestió legislativa també es determinant per al secretari general de l’USdA, ja que considera que?“es potencia més la salut de la CASS que la del treballador”, en el sentit que “es busca que les lleis de sanitat siguin econòmicament viables, quan s’hauria d’apostar per una llei més adaptada a les persones”. A la pràctica, per Ubach fa que es controlin més les baixes. “Ara determinar una baixa per grip costa més”, afirma.

tracking