Els fisioterapeutes volen atendre el pacient sense que passi pel metge
Els professionals consideren “ideal” poder atendre el pacient, diagnosticar i fer el tractament
Les funcions que ha de desenvolupar cada professional són un element essencial per establir els fonaments del sistema sanitari. És el posicionament que defensa el Col·legi de Fisioterapeutes que considera que haurien de tenir un paper més rellevant i que la llei seria la via per ampliar el seu camp d’activitat. “Seria ideal que hi hagués accés directe, que el pacient pogués anar al fisioterapeuta directament, sense haver de passar pel metge perquè li fes una prescripció per poder fer un tractament de fisioteràpia”, remarca el president del col·lectiu, David Figueredo, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. I emfatitza que “estem capacitats en l’àmbit formatiu i per fer el diagnòstic i preparar el tractament. Això està validat dintre de la nostra formació”. Una opció que assenyala ja s’està posant en pràctica en d’altres llocs, com als Estats Units, “que no seria el paradigma de la sanitat pública”, admet, però on la regulació de les professions contempla que es comenci a aplicar aquest canvi. David Figueredo incideix que aquí també s’hauria de valorar si realment cal passar pel facultatiu “perquè tenim molts pacients que vénen directament i els revisem i els enviem al metge perquè confirmi el que hem vist i pugui començar el tractament”. El president del col·legi destaca que aquest canvi de circuit no tindria perquè representar un increment de la despesa sanitària. “No s’aniria al metge pel mateix? Hem de pensar en l’ètica i professionalitat de tothom. Si et vé un pacient amb una lesió has de saber valorar si necessita fisioteràpia o no, igual que el metge valora si necessites farmacologia o una prova diagnòstica. Això no s’hauria de qüestionar, jo vull pensar en la bona praxi de tothom”, argumenta. Des del col·lectiu s’insisteix que necessiten tenir una llei específica de la professió, i d’altres especialitats, i definir la cartera de serveis permetria fixar quants fisioterapeutes ha de tenir el sistema públic, quins tractaments ha d’incloure i els recorreguts que ha de seguir el pacient. I recorda que el col·legi va presentar una llei que s’hauria de retocar i que volen treballar de nou amb Salut i Interior perquè tiri endavant i la prioritat de la junta és que el Consell aprovi el text abans d’acabar el mandat el 2017. Figueredo destaca que la regulació ha de marcar els àmbits d’actuació, les tècniques que es poden fer, el tipus d’exercici i alerta que “sense llei tornaríem a tenir problemes amb el pla de salut perquè no estaria fixat quines són les nostres competències”. Es pregunta per exemple “si els fisioterapeutes poden fer una infiltració perquè ara no hi ha cap llei que ho prohibeixi”. L’explicació del màxim representant del col·lectiu és que “en principi no és una de les nostres competències però a Espanya s’està estudiant que els fisioterapeutes puguin receptar analgèsics i antiinflamatoris”.
Estalvi sanitariSobre la possibilitat de prescriure medicaments també estima Figueredo que s’ha de fer una reflexió. El raonament que fa apunta cap a l’estalvi sanitari que representaria. “Podria ser que poguéssim receptar, ara no hi és a la llei però es podria valorar introduir-ho perquè quan li dius al pacient que no li aniria malament prendre una analgèsic llavors ha d’anar, demanar visita i pagar una consulta i això incrementa la despesa sanitària”, argumenta. El que rebutja el president del col·legi és que per estalviar la CASS incrementi el control de la facturació dels professionals. “Què controles, si veu massa pacients? Si tenim lliure elecció què li estàs dient al professional, que no pot agafar més gent si vol anar amb ell?”, qüestiona i afegeix que si es pretén controlar el nombre de sessions per patologia “poden ser valors de referència però s’ha de tenir en compte que no tothom evoluciona igual”, conclou.
"EL COPAGAMENT LIMITA L'ACCÉS A LA SANITAT"
David Figueredo és partidari del copagament “perquè és una mesura però fins a cert punt perquè hi ha gent que no s’ho pot permetre i li estàs limitant l’accés a la sanitat” i per això defensa que les tarifes de fisioteràpia no es poden ajustar més. “En el nostre sector és en el que més es paga, el retorn és del 65%”, recorda, i apunta que “fer un tall en el reemborsament general perjudica molt a uns i a uns altres els està beneficiant”. El president del col·legi professional defensa que es mantingui la cobertura del 100% per als afiliats “perquè cada dia veiem que hi ha molta gent que té dificultats econòmiques” i precisa que el que s’ha de fer és estudiar molt bé cas per cas i que el rebi “qui ho necessita de veritat”.