Pressupost aprovat amb el no rotund de l’oposició
Les 19 reserves d’esmenes presentades per Liberals i PS van ser rebutjades pels consellers demòcrates
Liberals d’Andorra (Ld’A) el van qualificar de “coix i sense visió a llarg termini”, Partit Socialdemòcrata (PS) de “poc sensibles amb els drets socials”, mentre que Socialdemòcracia i Progrés va considerar que “flaqueja” amb una “manca de prudència per no tenir en compte les incerteses”. De la mateixa manera que havia passat amb el debat de les esmenes de la totalitat, l’ús dels dividends d’Andorra Telecom i FEDA per reduir l’endeutament va ser especialment criticat. El PS va ser qui va posar el “problema” damunt de la taula amb dues reserves d’esmena en què demanaven que no es fes ús dels diners de les parapúbliques “per maquillar els comptes de l’Estat”, va denunciar Pere López. En el cas de FEDA, va voler recordar l’endeutament de “prop de 20 milions d’euros” pel que, a parer seu, l’ús dels diners podria posar en perill les futures inversions. SDP va compartir el rebuig, mentre que liberals va optar per abstenir-se i no mostrar-se ni a favor ni en contra de l’ús dels diners.
Dèficit de 16,5 milions el 2015 El ministre de Finances, Jordi Cinca, va justificar l’ús dels diners de la parapública i va assenyalar que l’endeutament, a tancar el 2015, s’ha reduït fins als 16,5 milions d’euros i que la parapública està capacitada pels reptes de futur “tenint en compte que el balanç és de 180 milions d’euros”. En el cas d’Andorra Telecom, els tres partits –malgrat que Liberals va acabar votant a favor d’agafar els diners– van alertar dels perills de fer ús de les reserves i van preveure la caiguda dels ingressos per la nova regulació del roaming. López va mostrar la seva preocupació per la reducció dels beneficis de l’empresa sumat a “un augment de les deficiències en el servei”. En aquest sentit, el conseller general de SDP, Víctor Naudi, va criticar que no s’utilitzessin els “beneficis” en una millora del servei, mentre que el conseller general dels liberals, Carles Naudi també va voler deixar “palès” aquest auge de les deficiències que, des del mateix DA, la consellera general i presidenta de la comissió legislativa de Finances, Meritxell Mateu, va reconèixer “que existeixen”. També es van rebutjar les quatre propostes del PS per reduir la despesa dels costos de la gestió del fons de reserva de la CASS, així com la de reduir la partida del SAAS per augmentar la de les pensions no contributives.
Transferències i competències Una de les sorpreses de la sessió d’ahir va ser el suport del PS a la congelació de les transferències als comuns, que finalment només va comptar amb els vots contraris dels liberals. Pere López va justificar la decisió que havia estat la consensuada pels líders comunals socialdemòcrates a Andorra la Vella, Encamp i Escaldes. En aquest punt, el cap de Govern, Toni Martí, va lamentar que Liberals no se sumessin al pacte com ho havien fet, en les recents trobades amb els comuns, els cònsols de la Massana.
REPORTATGE
EL MINISTRE MARXA A LA TELE
El ministre de Finances, Jordi Cinca, ho deia només començar la seva darrera intervenció, damunt del faristol. “Intervindré una única vegada. Crec que és sabut per tots que en unes hores he de ser a Barcelona”, deia. Tenia una entrevista concertada a 8TV. Cinca va parlar, va agafar les seves coses i es disposava a abandonar el Consell. Era el torn del conseller d’SDP Víctor Naudi, quan el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va engegar el micròfon i va mirar d’aturar-lo. “Senyor Cinca, si us plau, senyor ministre. Senyor síndic. Tinc el senyor ministre, que acaba de fer al·lusions als grups, que se’n va perquè ha de fer declaracions a la televisió espanyola. Això no és seriós. Vostè ho pot consentir? Nosaltres, no. Que es torni a asseure”, va exclamar. Cinca, de pedra, va mirar el síndic, que li va fer el gest perquè marxés, mentre el cap de Govern, Toni Martí, demanava la paraula, que el síndic no li va concedir. Al torn de rèplica, Martí, però, no se’n va poder estar i va acusar Pintat. “Ha menyspreat el cap de Govern i tots els que ens hem quedat. Al Govern compartim el projecte que presentem.” La picabaralla Martí-Pintat es va mantenir als següents torns de rèplica. Pere López i Víctor Naudi no van voler entrar a la guerra, encara que sí, esporàdicament, van tenir algun record per al “ministre que no hi és” o “el desaparegut”.