Els veïns desallotjats de la Solana de la capital tornen a casa

El comú ha aixecat el desallotjament preventiu dels 216 residents dels carrers Mestre Xavier Plana i Ciutat de Valls

47748.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major, Conxita Marsol, signava ahir al migdia el decret que deixava sense efecte l’ordre de desallotjament, dos dies abans del previst. Tot seguit, Protecció Civil informava els veïns. A primera hora de la tarda començaven a tornar a casa. El ministre d’Ordenament Ter­ritorial, Jordi Torres, explicava ahir que a primera hora del matí havien rebut els informes dels geòlegs encarregats de les tasques d’estabilització dels rocs que perillaven de caure, i que eren favorables. “No hi ha indicis de més problemes, però seguirem de ben a prop els treballs”, puntualitzava el ministre, que reconeixia que malgrat que el “risc zero no existeix, poden tornar a casa tranquil·lament”. Després que els 216 veïns afectats abandonessin el cap de setmana passat els seus habitatges, dilluns es van iniciar els treballs. Aquests han consistit en la col·locació d’una cinquantena d’eslingues per subjectar els blocs a la zona estable, han instal·lat un pany de xarxa i malla de cable per lligar els blocs rocosos, han col·locat un cablejat entre les eslingues per repartir les tensions i, finalment, han fet el tensat i retensat de tots els cables.

Treballs de 12 setmanes Un cop estabilitzats els dos rocs amb perill de caiguda, “els treballs continuaran”, va esclarir Tor­res Falcó, que va recordar que el projecte d’estabilització del Roc dels Corbs té una previsió de 12 setmanes. Va voler remarcar, però, que les tasques previstes són “compatibles” amb la reocupació dels edificis. “De la mateixa manera que s’ha fet ara, si hi hagués algun problema, informaríem la gent degudament”, va voler insistir. Per la seva part, la cònsol major de la capital va insistir que el desallotjament “era preventiu per garantir unes obres segures pels veïns”. Com Torres, va voler instar els afectats a estar tranquils. “Evidentment hi ha zones on el perill zero no existeix i aquí hi seguirà sent. Sabem que és una muntanya conflictiva. Però les actuacions que s’estan fent són també per fer-la més segura. Ara estan més segurs que anys enrere”, va assegurar Marsol, tot recalcant que el fet que es tracti d’una zona perillosa no hauria d’agafar ningú per sorpresa. “Les autoritzacions es van fer quan no existien els estudis que determinen amb exactitud fins a on es pot protegir. Ara bé, des del 1989 se sap que és una zona de risc. I així es va publicar al BOPA”. Pel que fa al cost que tindrà el reallotjament dels veïns, Marsol va assegurar que no ho tenen comptabilitzat: “Quan arribin les factures s’assumirà el que correspongui, no hi ha problema”. La despesa, segons la cònsol, serà assumida entre la corporació i el Govern.

DE 4 ESTRELLES AL PIS

Per mi encara m’hi hauria quedat més dies”, assegurava Cristina Nova, una de les 216 veïnes desallotjades que ahir tornava a casa. La seva família ha passat els darrers cinc dies en un hotel proper a Ciutat de Valls, de quatre estrelles. “Ha estat tot perfecte, ni una sola queixa”, assegurava la dona. Amb comptagotes, els veïns desallotjats anaven tornant ahir als immobles dels carrers Mestre Xavier Plana i Ciutat de Valls. “Preocupat? És clar que ho estic. Tinc la por al cos, però si diuen que podem tornar...”, deia Sarmento Fernández, que fa 18 anys que viu a l’immoble “i mai m’havien dit que es tractés d’una zona de perill”. Les sensacions entre uns i altres eren contradictòries. El seu veí d’immoble, Aureli Reñones, en canvi, assegurava estar “tranquil”. “Hem de ser conscients que de risc n’hi ha, pràcticament, a tot Andorra”, afegia. Qui reconeixia haver passat una molt mala setmana era Ángel Miliano, que regenta la cafeteria de les Valls des de fa dos anys i mig “i mai no havia fet tan poca caixa”, assegurava l’home. “Els meus clients són la gent del barri i sense ells m’he quedat sense negoci. Potser hauria estat bé que a mi també m’haguessin fet tancar”. El seu establiment era el darrer local del carrer que havia pogut mantenir-se obert. També celebraven que s’aixequessin les mesures preventives els veïns de Mestre Planes no desallotjats però als quals se’ls havia restringit l’accés a peu des de Ciutat de Valls. Alguns d’ells van mostrar el seu malestar amb aquest fet que els havia obligat a donar una gran volta per poder sortir dels seus habitatges. Es queixaven que entre els afectats hi ha gent gran que no ha sortit de casa per aquest fet.

tracking