El Govern estudia la creació d'una loteria nacional

Seria el següent pas un cop la Llei del joc s'hagi desplegat del tot

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una opció que el Govern veu amb bons ulls, i que "podria ser el proper pas un cop estigui tot tancat", ha explicat el director del Consell Regulador del Joc, Xavier Bardina.

El Consell Regulador del Joc (CRAJ), segueix treballant tots els aspectes relacionats amb el desplegament de la Llei de regulació dels jocs d'atzar. Un cop enllestits els reglaments relacionats amb els jocs menors la tardor passada, la tasca principal se centra ara en les negociacions amb els operadors estrangers per tal de regular la venda de loteria al país. Un cop aquest tema estigui enllestit, fet que es preveu durant els propers mesos, el CRAJ se centrarà en la licitació del casino, en paral·lel a un treball per determinar la viabilitat de crear una loteria nacional al país.

Seria a l'estil de la Grossa de Catalunya, ha explicat el director de l'organisme, Xavier Bardina. Bardina ha recordat que "la llei ho preveu" i que no es tanquen a crear "una loteria de titularitat estatal". "No la descartem ni molt menys, i podria ser el proper pas un cop estigui tot tancat", ha exposat Bardina, en relació a aquestes negociacions amb Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), l'ONCE, la Française des Jeux (FDJ) i Loteries de Catalunya. Bardina ha exposat que la loteria nacional seria atractiva també des del punt de vista turístic.

Tornant a aquestes negociacions, Bardina ha assegurat que s'està en "la bona línia" i ja s'ha entrat a "la recta final". A finals de gener (i així va sortir publicat al BOPA la setmana passada), el Govern va formalitzar el requeriment amb els quatre operadors, "un acte que preveu la llei" i que planteja que, a partir de llavors, hi ha un període màxim de sis mesos per formalitzar l'acord. Bardina s'ha mostrat convençut que s'assoliran abans que acabi el termini, a finals de juny.

El director del CRAJ ha explicat que les converses amb les entitats sempre han estat "fluïdes" i ha recordat que la formalització dels convenis és beneficiós també per a ells ja que la llei planteja que hauran de pagar un 15% de les vendes, en detriment del 25% que haurien de pagar si finalment no s'arriba a cap acord.

Amb tot, Bardina ha recordat que a banda d'aquest 15%, també s'ha de preveure un "factor estabilitzador amb mecanismes correctors per compensar aquests anys que han venut productes". Són factors "quantitatius i qualitatius", i de fet són aquests punts els que s'estan negociant actualment. Qui més es veu afectada en aquest sentit és la SELAE, que acapara pràcticament el 80% de les vendes al país.

Precisament amb la SELAE és amb qui probablement es tanqui el primer acord, juntament amb l'ONCE. són convenis, ha recordat Bardina, per cinc anys però revisables cada any "per adaptar-nos a la realitat de la venda d'aquests productes". Bardina també ha explicat que amb l'ONCE "hi haurà unes condicions especials", ja que també hi intervindrà el Ministeri de Benestar. La idea és que, com passa a Espanya, la venda de la seva loteria la puguin fer persones amb discapacitat del país en punts oficials, i que, a més a més, el 15% dels ingressos per les vendes es destinin a programes per a aquest col·lectiu. Pel que fa als ingressos provinents de la resta d'operadors, la llei també preveu que vora un 60% es destinin a programes socials.

D'altra banda, el director del CRAJ també ha explicat que, un cop tancats els acords amb els operadors, es tancaran també acords amb els distribuïdors del país. Actualment n'hi ha quatre, però "n'habilitarem algun més, sempre amb uns paràmetres pensats perquè el sistema sigui sostenible". Els distribuïdors pagaran una taxa de 5.000 euros el primer any, i de 2.500 "de manteniment" els anys posteriors.

Finalment, Bardina ha plantejat que un cop es tanqui tot aquest treball, quedarà normalitzada una situació "que havia quedat desregulada".

tracking