S'edita la primera font cartogràfica documentada d'Andorra datada del 1777

S'han imprès 1.300 exemplars d'un quadríptic amb el document

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Es tracta de la 'Carte Geographique de la Vallée d'Andorra', la primera font cartogràfica documentada del país, datada del 1777 i elaborada per l'enginyer francès Nicolas Langelée. Des de l'Arxiu, Susanna Vela i Cèlia Pujal, han destacat el moment històric en què s'emmarca la seva elaboració, ja que el segle XVIII va ser un període transcendental per a Andorra marcat per les conseqüències que tindrà la Guerra de Successió, i els esforços polítics per mantenir la neutralitat. El director de l'Àrea de Secretaria General Tècnica de Crèdit Andorrà, Agustí Garcia, ha assegurat que aquesta presentació mostra la voluntat de l'entitat de promoure accions encaminades a la preservació i difusió del patrimoni cultural.

La 'Carte Geographique de la Vallée d'Andorra' ha estat editada perquè tothom pugui gaudir de la primera font cartogràfica documentada del país i conèixer un dels instruments administratius més preuats com és la delimitació del propi territori.

Es tracta d'una peça cartogràfica excepcional, de grans dimensions, manuscrita i pintada amb gran habilitat artística. Des de l'Arxiu Nacional, la cap de l'àrea d'Arxius i Gestió de Documents, Susanna Vela, ha fet una contextualització històrica i ha destacat la importància d'aquest document també pel moment històric, ja que al segle XVIII Andorra va estar marcada per les conseqüències de la Guerra de Successió a la monarquia hispànica i l'inici d'un llarg camí per aconseguir la independència política del país. Vela ha explicat que malgrat tot, la peculiaritat institucional andorrana, juntament amb la tenacitat de les institucions, va possibilitar el manteniment de la neutralitat i la sobirania andorranes, i el mapa de Lengelée n'és una mostra.

Nicolas Lengelée va participar des del 1771 en el Servei de la Societat del Mapa General de França i va ser assignat com a geògraf del Llenguadoc-Rosselló, i es va ocupar, juntament amb altres cartògrafs i geògrafs, de fer aixecaments i les comprovacions de la zona sud: Puigcerdà i Andorra. Segons ha explicat Cinta Pujal, autora de l'estudi que acompanya el mapa, aprofitant l'estada de Lengelée al país, “al Consell General devien veure el treball i li van encomanar un mapa exclusiu per a Andorra”. Així doncs, es va convertir en el primer mapa oficial i es dedueix que és el primer mapa amb una cartel·la amb l'escut, el nom i els detalls que es poden observar al mateix mapa. Ja no es coneixen més mapes d'aquest tipus fins al 1976, data de la cartografia oficial.

Lengelée va treballar sobre el terreny acompanyat de dos enginyers i va demanar l'ajuda de la gent del lloc per recórrer les zones muntanyenques, ja que va prioritzar gent experta en topografia a qui els costava caminar per la zona.

Des de Crèdit Andorrà, el director de l'Àrea de Secretaria General Tècnica, Agustí Garcia, ha assegurat que aquesta presentació mostra la voluntat de l'entitat de promoure accions encaminades a la preservació i difusió del patrimoni cultural. A més, l'ha considerat un document ple d'història que volen fer arribar a tots els interessats a conèixer els orígens geogràfics del Principat “com un episodi més de les nostres arrels i allò que ens ha fet particulars al llarg del temps”.

El document va estar exposat a la Casa de la Vall durant molts anys, i des del 1996 es va dipositar a l'Arxiu Nacional d'Andorra per a la seva conservació. Les persones interessades a obtenir un dels quadríptics amb el mapa el poden sol·licitar a les oficines de Crèdit Andorrà i a l'Arxiu Nacional d'Andorra.

D'una altra banda, l'estudi fet al voltant del mapa estarà també disponible al web de Crèdit Andorrà, a l'apartat 'Publicacions' de la Sala de Comunicació i al web de l'Arxiu Nacional d'Andorra, a la secció 'Notícies destacades'.

tracking