EUA garanteix que no va avisar Govern de la nota contra BPA

Els Estats Units defensen que la FinCEN sabia que hi havia establert un sistema de blanqueig

47816.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tribble, a preguntes dels consellers generals, va ser molt taxatiu respecte que no va existir cap advertència prèvia i que l’executiu andorrà en cap moment va tenir cap indici provinent dels Estats Units que pogués fer pensar que s’anava a actuar contra BPA. Segons van informar diferents consellers generals presents en la compareixença de Tribble, que va tenir lloc divendres de la setmana passada, l’alt càrrec del ministeri d’exteriors dels EUA fins i tot va especificar que la carta enviada l’any 2014 per Estats Units a Andorra no es podia considerar en cap cas com una advertència respecte a una possible acció contra un banc. Tribble, segons les mateixes fonts, va deixar clar que la carta enviada per Washington era de tipus genèric sense cap vinculació amb la posterior acció de la FinCEN contra l’entitat andorrana. Els consellers van preguntar concretament a l’alt càrrec nord-americà per si hi havia hagut o no un avís envers el Govern a causa que aquesta havia estat una pregunta recurrent envers l’executiu demòcrata que sempre havia negat l’existència d’una advertència prèvia o d’un indici que els pogués haver fet preveure l’acció contra BPA.

Estructura de blanqueigEls consellers generals van aprofitar la presència de Tribble per demanar-li per altres dubtes que s’han anat creant durant l’any en què Banca Privada es troba intervinguda després de la nota de la FinCEN. Segons diferents parlamentaris que estaven en la compareixença, el representant nord-americà va assegurar que la FinCEN va actuar contra BPA pel convenciment que dins del banc els directius havien estructurat un sistema de blanqueig de capitals. I que és aquest convenciment el que provoca la nota on es qualifica el banc de risc de primer ordre pels Estats Units en blanqueig. El número dos del departament d’Estat per a Europa i Àsia va voler trametre als consellers un missatge respecte que per a Estats Units el cas BPA està resolt, amb l’actuació correcta per part del Govern, i que a partir d’ara Washington entén que les relacions entre els dos països han d’entrar a la normalitat.

SOLUCIONAT PERQUÈ ES VAN PRENDRE MESURES

Un dels punts que Conrad Tribble va explicar dins de la compareixença amb els consellers, segons van explicar alguns dels presents, va fer referència a la nota revocatòria per part de la FinCEN de l’acusació contra Banca Privada d’Andorra com a entitat de primer ordre en risc de blanqueig de capitals. L’alt càrrec del departament d’Estat va indicar que la revocació està directament relacionada amb Washington, que ha deixat de considerar BPA com un risc pel sistema financer dels Estats Units a causa de les mesures que s’han anat aplicant des de les institucions andorranes respecte al banc. En aquesta línia l’afer es considera solucionat perquè s’haurien pres les accions correctes perquè BPA deixés de ser un risc i que si no s’hagués actuat aquesta valoració seria diferent. Tribble va voler incidir que la situació de març del 2016 no té res a veure amb la del mateix mes del 2015, quan es va fer pública la nota acusatòria de la FinCEN, i que el Tresor dels Estats Units ho va deixar clar en l’apartat explicatiu del text on es revocava l’acusació.

tracking