Nou servei de salut mental per a menors

El recurs, que s’està acabant d’articular, atendrà una vintena de nois amb trastorns de conducta

47823.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el ministeri de Salut han posat en marxa un recurs d’atenció a infants i joves amb problemes de salut mental fins ara inexistent al Principat i que obligava a derivar els afectats a centres de fora del país. Es tracta d’un servei de rehabilitació comunitària destinat a persones que requereixen un seguiment mèdic sense necessitat d’ingrés hospitalari i que permetrà als joves poder continuar amb la seva escolarització. El servei, que ha estat possible gràcies a la coordinació del ministeri de Salut i el d’Educació, s’està acabant d’articular des del CAP?d’Escaldes-Engordany i atendrà una vintena de nois. El director general de Salut del ministeri de Salut, Josep Maria Casals, va assegurar que aquest servei cobreix “una mancança aquí a Andorra que ens obligava a fer un mal ús dels recursos hospitalaris” i va apuntar que el centre “tindrà una incidència perquè es podrà prestar aquí l’atenció que necessiten sense necessitat d’allunyar-los del nucli familiar” i separar-los del seu entorn habitual. Segons va especificar Casals, es tracta d’adolescents que presenten trastorns de conducta diversos sovint per culpa del consum de tòxics o comportaments addictius però també fruit de dependències o assetjament escolar i que els porten a desenvolupar algun tipus de patologia mental. Joves que necessiten atenció continuada i recursos complementaris sense necessitat d’haver d’ingressar a l’hospital i d’apartar-se, per tant, del seu entorn familiar i educatiu.

Ampliable a adultsTot això es garanteix a través d’aquest servei de rehabilitació comunitària que segons va avançar Casals està previst que s’ampliï per atendre també adults que realitzarien tallers ocupacionals. La durada del tractament dependrà del pacient i la patologia que pateixi, però oscil·larà entre el mes i mig i els tres mesos. “Un cop la situació que els afecta estigui normalitzada i els pacients estiguin en condicions es podran reinserir i tornar a la seva comunitat”, va afirmar Casals, el qual assegura que fins ara els recursos “no estaven ben articulats”, la qual cosa provocava que “els acabéssim derivant a centres específics fora d’Andorra”. El principal greuge era, segons l’especialista, que “els allunyàvem de la família” i del seu entorn més immediat.

Reforç del centre de diaUn altre servei que s’ha volgut potenciar ha estat el centre de dia de salut mental, que ampliarà els horaris d’atenció. Amb el nou pressupost del 2016 el centre passarà d’obrir dos dies a la setmana a obrir cada dia. Per a Casals, l’objectiu del reforç del servei és esdevenir “una garantia de qualitat assistencial” i anar integrant progressivament la resta d’actors del sistema de salut, entre l’atenció primària, els psicopedagogs i també l’àmbit escolar.

tracking