Cinca dóna per tancat el debat de si l’executiu sabia de la nota de BPA

El ministre espera que les paraules de l’autoritat nord-americana coincidint amb la postura de l’executiu posin fi a les especulacions

47843.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“No està dient res que no haguem dit per activa i per passiva”, va remarcar Cinca. La visita de Tribble és, segons el portaveu de Govern, la més important d’una autoritat nord-americana que ha viscut el Principat des del 2014. Per aquesta raó, va valorar amb “satisfacció” el suport de Tribble davant de la comissió d’afers exteriors al Consell General, a preguntes dels consellers generals. “És obvi que la credibilitat del representant als Estats Units deu ser molt superior a la del Govern d’Andorra i per tant entenc que és més fàcil de creure el que diu ell que el que podríem dir nosaltres”, va assenyalar, tot reconeixent, però, “crec que les meves esperances no serviran de gran cosa”. El ministre va insistir en el fet que, des d’un primer moment, l’executiu “davant de les insistents afirmacions d’algunes persones a voler buscar un vincle, hem dit que la nota del 2014 no feia referència a BPA i que la del 2015 no tenia relació amb la verbal”. No obstant això, a parer del ministre “al final que cadascú tregui les conclusions que vulgui. No crec que haguem d’estar permanentment justificant-nos”, va afegir.

Sense notícies de la subhasta A preguntes dels periodistes en la roda posterior al Consell de Ministres, Cinca va assegurar no saber “res” de quan es tancarà el període per presentar una oferta per Vall Banc. En principi, la data que l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) havia fixat era l’11 de març. Anteriorment s’havia fixat per al 29 de febrer. Els bancs ja van manifestar llavors que necessitaven més temps per estudiar les dades de Vall Banc, amb tota la informació sobre els clients. Les entitats també van destacar que hi havia informació important que no havia estat aportada inicialment i van demanar a l’AREB algunes dades que consideraven importants per fer l’oferta. Pel que fa a quan s’informarà els clients de si passaran o no a la nova entitat, va remarcar que d’acord amb el que estableix el “pla de resolució, se sabrà quan es faci l’abocament del pas de clients de BPA”. Segons l’auditoria de PricewaterhouseCoopers (PwC), tindria 923 clients “presumptament sospitosos de blanqueig de capitals”. Així, segons va manifestar, caldrà esperar “que Vall Banc sigui operatiu”. Serà també a partir de llavors que els clients sabran “en quina situació podran recuperar els seus diners i, per tant, fer-ne un ús corrent normal”.

DENÚNCIA CONTRA ELS ADMINISTRADORS DE BANCO MADRID

Un creditor de Banco Madrid ha denunciat els administradors concursals de l’entitat davant el Banc d’Espanya per no haver pagat encara als creditors. Segons publicaven ahir rotatius espanyols, la denúncia presentada davant la Direcció general de Supervisió del Banc d’Espanya deixa constància d’“un retard continuat en el pagament dels crèdits”, la qual cosa està deixant “a la vora del col·lapse financer” a alguns dels creditors, pel qual sol·licita al supervisor bancari que realitzi “els tràmits precisos” perquè es procedeixi “al pagament immediat”. La denúncia es fonamenta en l’article 157 de la Llei Concursal que estableix que l’administració concursal atendrà el pagament d’aquests crèdits en funció de la liquiditat de la massa activa. Així, qualifica de “gravíssim que l’administració concursal no faci ús de les facultats previstes en l’article” i que provoqui un “corralito” que va ser el que es va voler evitar amb la intervenció del banc.

EL TRASPÀS DE VALL BANC PODRIA ARRIBAR DESPRÉS DE LA SETMANA SANTA

El traspàs de clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) a Vall Banc no es produirà abans de la Setmana Santa. Així ho ha assegurat l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) als empleats. Segons han informat, tot apunta que serà pràcticament a l’abril. L’organisme hauria atribuït el retard a l’espera de tancar acords amb els corresponsals internacionals. Segons les mateixes fonts, en aquests moments estarien analitzant les possibilitats o no d’apostar per l’entitat resultant de BPA. Confien, doncs, a assolir-ho en els propers dies. Serà a partir de llavors que Vall Banc tindrà tota l’estructura completada i podrà començar a operar. La migració de clients, que anirà lligada amb el traspàs dels primers empleats, es preveu que pugui durar uns deu dies. L’AREB preveu que la posada en marxa de Vall Banc sigui pràcticament simultània a la subhasta d’aquest o, si més no, que hi hagi un curt període de dies entre un procés i l’altre per tal d’evitar una fuga de capitals.

tracking