Govern rebutja la proposta de la UE d’eliminar l’acord duaner
Brussel·les va comunicar el maig del 2015 que l’actual conveni s’haurà de fusionar amb el nou acord d’associació
Aquest avís ha derivat en un ampli informe que Govern ha desenvolupat per a la Unió Europea intitulat Nota sobre el posicionament d’Andorra en matèria de lliure circulació de mercaderies. Aquest text és un recull històric d’argumentacions i de conclusions per les quals Andorra considera vital mantenir l’acord duaner del 1990 en vigor. Dit amb altres paraules, que és imprescindible des del punt de vista andorrà que es mantingui l’actual model que permet deixar el tabac (com a part dels productes agrícoles) dins de l’acord i seguir amb l’actual sistema de franquícies que permet passar legalment mercaderies per valor de 900 euros per la duana i fins a 300 en productes agroalimentaris. Tot i que el text en cap moment diu literalment que sense respectar l’actual model de franquícies i tabac es dóna per impossible arribar a un acord d’associació amb la UE aquest posicionament se sobreentén de forma molt clara. Govern explica que en les converses prèvies a iniciar les negociacions per l’acord d’associació sempre es va avisar que el manteniment de les actuals condicions de l’acord duaner en vigor eren imprescindibles “i és amb aquesta base que Andorra va entrar en aquesta negociació”. Fins i tot s’adverteix a Brussel·les que pretendre acabar amb l’actual sistema de franquícies i tabac tindria conseqüències “dramàtiques” per a l’economia nacional. I s’avisa que acabar amb l’acord duaner “podria comprometre el resultat del referèndum al qual s’haurà de sotmetre l’acord d’associació”. Govern mostra a la UE en el document el lligam vital d’aquest model deixant clar que posaria en dubte la supervivència econòmica del país perquè significaria ferir de mort els sectors de la pagesia, la indústria, el comerç i el turisme. L’executiu ressalta que mentre que per a la UE els efectes de mantenir o no l’acord duaner amb Andorra són pràcticament “imperceptibles” per al Principat serien devastadors.
"ANDORRA JA S'HA MANIFESTAT"
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va afirmar ahir que Andorra ja “ha manifestat en moltes ocasions” quina és la seva opinió sobre l’acord duaner en les reunions de treball que s’estan duent a terme amb la UE. Segons va dir, cada part “expressa les seves voluntats” sobre la lliure circulació de mercaderies. Pel que fa a les crítiques d’SDP respecte a l’elaboració del document de l’acord duaner, va assenyalar que “el ritme de la?UE?és exigent” i va advertir que “caldrà un esforç de tothom per accelerar i dedicar el màxim de temps” a les converses amb les autoritats europees.
MOTIUS D'ANDORRA PER DEFENSAR L'ACORD DUANER DEL 1990
1 Excepcions
La UE reconeix les particularitats
La Unió Europea ha reconegut que l’entrada al mercat comunitari dels microestats tindrà un efecte “molt limitat” i que es tindran en compte les particularitats dels petits països dins de la negociació de l’acord d’associació.
2 Balanç
L’acord actual ha estat bo per a ambdues parts
El balanç de 25 anys de funcionament de l’acord duaner ha estat reconegut per les dues parts com a satisfactori. El model actual dóna preferència a la importació de productes originaris de la UE respecte als de països tercers.
3 Precedent
La posició inicial de la ue era diferent
En el document on la UE obria la porta a un acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino només es feia referència que el nou text havia de “precisar” la relació amb els acords (com el duaner) preexistents amb els tres petits països.
4 Condició
Andorra donava per fet que es podia mantenir
Andorra va acceptar entrar a la negociació amb la Unió Europea per a un acord d’associació sobre la base que es podrien mantenir les condicions de l’acord duaner. En les reunions prèvies mai es va fer esment que s’eliminaria.
5 Comparació
Els països de l’eee tenen excepció agrícola
Els països de l’Espai Econòmic Europeu (Noruega, Islàndia i Liechtenstein) tenen un règim especial per als productes agrícoles, igual que Andorra, dins de l’acord amb la UE. Si es mantenen actualment també es mantenen des d’Andorra.
6 Model
El turisme de ‘shopping’ es veuria compromÈs
Eliminar el model actual per al tabac i les franquícies comportaria posar en dubte la continuïtat del sector comercial destinat al turisme. Significaria un cop per als 1.400 establiments de venda al detall del país.
7 Pressupost
Caiguda en picat dels ingressos de l’estat
La importació de mercaderies és la principal front d’ingressos de l’Estat amb uns 194 milions d’euros. L’afectació a aquesta entrada d’ingressos seria letal per a les finances públiques que deixarien el país sense sistema de finançament.
8 Treballadors
Afectació per a milers d'empleats comunitaris
El col·lapse del model econòmic basat en l’acord duaner significaria que milers de ciutadans comunitaris (sobretot espanyols, portuguesos i francesos) es quedarien sense feina. A banda, també incidiria en els fronterers.
9 Problema
El referèndum podria sortir negatiu
Acabar amb les condicions de l’acord duaner generaria “sense cap dubte una gran incertesa” dins d’Andorra. Significaria una “ruptura” que “podria comprometre el resultat del referèndum al qual s’haurà de sotmetre l’acord d’associació”.
10 Desastre
Col·lapse general de l’economia
L’impacte de la pèrdua del tabac i les franquícies arrossegaria l’agricultura, la indústria, el sector comercial, l’hoteleria... Com a fitxes de dòmino caurien els diferents sectors i conduiria l’economia nacional al desastre.