Liberals considera que l’acord duaner ha de ser un “dret adquirit”

Ld’A i SDP discrepen sobre la idoneïtat del moment per negociar amb Europa

47888.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Liberals es va mostrar crític amb la manera del Govern d’afrontar les negociacions per al pacte d’associació amb la Unió Europea i les possibles conseqüències que pot tenir respecte a l’acord duaner. El president del grup parlamentari, Josep Pintat, va expressar que els acords vigents referents al tabac i a les franquícies comercials “haurien de ser un dret adquirit” i que, per tant, no haurien d’estar a la taula de negociació.

Alhora es va mostrar en contra del moment escollit per anar a Brussel·les:?“Hi ha una manca de credibilitat amb aquest Govern, que porta a sobre l’estigma de l’afer BPA, 1.200 milions d’euros de deute i una despesa creixent”, considerant, per tant, que “anar ara a negociar així és anar-hi coix”. A la vegada, Pintat va expressar el seu neguit sobre el paper que tindrà la Unió Europea si fructifica l’acord: “Tindríem un tercer Copríncep”, va emfatitzar. També es va distanciar respecte a la possible unió de Liberals al pacte d’Estat: “Estan jugant amb la improvisació i la opacitat volent fer creure que tot són flors i violes”, puntualitzant que “no juguem amb les mateixes cartes”. Més conciliador es va mostrar Víctor Naudi (SDP):?“Hem de defensar al millor que puguem els interessos del país i hem de ser optimistes” pel que fa al manteniment de les condicions de l’acord duaner.

A diferència de Pintat, Naudi va indicar que sí que és un bon moment per negociar amb Europa:?“La UE darrerament té problemes per qüestions econòmiques, la possible sortida de la Gran Bretanya, els refugiats... Li pot interessar que petits estats com el nostre facin un pas decidit per sumar-s’hi”, va argumentar. El PS, per la seva banda, no va voler fer declaracions. Des de l’executiu, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va defensar l’informe andorrà a negociar amb Brussel·les, anunciant que serà presentat “avui en reunions amb la Cambra de Comerç, la CEA i associacions de colliters i fabricants”. A la vegada, va afirmar que “l’any 1990 la UE va constatar que Andorra tenia particularitats importants, i creiem que és bo que estiguin al corrent que aquestes particularitats persisteixen”. En la línia del ministre, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va opinar que l’informe “assoleix els objectius negociadors i recull opinions de tots” els grups. “La base és sòlida i està ben definida, i salvaguarda les línies vermelles que vam marcar”, va dir.

tracking