Només el 5% dels 8 milions de turistes que rep el país fan servir el ‘roaming’

Tan sols un 5% dels vuit milions de visitants que arriben al país utilitzen les dades dels seus telèfons mòbils

47874.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Dels 8 milions de visitants que tenim, tan sols uns 400.000 utilitzen les dades.” En aquest sentit, es considera que “tenim, realment, un marge de millora molt gran”, de manera que, “encara que baixin les tarifes del roaming, podem arribar a ser una mica optimistes”. La voluntat és evitar allò què passa ara: “Com que la gent no sap el volum de dades que gastarà i és conscient que és molt car, quan arriba aquí simplement apaga el telèfon.” Tot plegat treballant amb la perspectiva que en teoria l’any 2017 la Unió Europea eliminarà les tarifes d’itinerància que actualment cobren els operadors als seus clients. Casadevall, però, manifesta que la itinerància “no s’eliminarà del tot, ja que l’operador sempre cobrarà per l’ús de la seva xarxa”. Tot i que Andorra en quedarà a fora, s’és conscient que les tarifes seran mínimes i, per tant, la davallada dels ingressos serà important. “L’objectiu no és que quedi un forat negre, sinó al revés. Que la gent pugui venir aquí i connectar-se sense patir, però assegurant una davallada gradual.” L’objectiu passa, així, per abaixar les tarifes per poder compensar aquesta situació amb un major nombre de persones que facin ús de les dades quan es troben fora del seu país d’origen.

Cas francèsUna situació que en part ja s’ha aconseguit ara amb la majoria d’operadors francesos. Andorra Telecom disposa de convenis amb les companyies de telèfon del país veí des de l’any 2012, segons els quals els clients disposen de tarifes tant de dades com de veu com si Andorra fos un país membre de la Unió Europea. Això vol dir uns preus molt més baixes que quan es tracta de països de fora de la zona UE. L’efecte ha estat immediat i extraordinari. Del 2010 al 2015 el consum de dades per part dels turistes francesos s’ha incrementat de gairebé un 15.000%. “Es consumien menys de 100.000 megabytes l’any i ara estem amb quasi 7 milions de megues”, assegura el responsable d’atenció al client i màrqueting de la parapública. De fet, si tan sols es miren les dades dels últims dos anys, l’ús d’Internet des del telèfon mòbil trobant-se en itinerància ha crescut un 1.000%, i l’últim any, un 300%. “Per què passa? Perquè posen unes tarifes molt agressives i això es nota”, remarca Casadevall. Aquestes bones xifres amb els operadors francesos són les que expliquen que en el consum global del país els megues gastats s’hagin incrementat, passant d’una mitjana d’un milió de megues l’any 2012, als gairebé 13 milions de megues anuals que es tenien registrats a final del mes de febrer passat. Uns acords, però, que no s’han pogut assolir amb els operadors espanyols. “Nosaltres els hem ofert d’abaixar la tarifa que els cobrem, però ells no ens garanteixen que aquesta bonificació l’apliquin als clients. I així, no”, va explicar. Així, segons les dades de què disposen, des del desembre del 2012 fins al del 2015 el consum de veu ha caigut un 27%, el d’SMS un 59%, mentre que en el cas de les dades s’han incrementat un 212%. “Han pujat, però en el cas dels francesos és una autèntica bestiesa.” Amb tot, aquest augment s’atribueix al fet que “hem tingut un increment de turistes i perquè alguns operadors han fet certs esforços, amb tarifes molt més bones”. Aquest és el cas de Vodafone, que als seus clients els cobra 5 euros per mega –i si són empreses el cost encara és més baix– a diferència dels seus competidors que poden arribar als 10 euros per mega. “Això ha fet disparar el tràfic. Les dades consumides per clients de Vodafone han crescut un 300% en tres anys i arriben ja als 1,5 milions de megues”, detalla Casadevall. Així doncs, considera que la línia a seguir és la de França, on fins i tot alguns operadors es posen en situació de pèrdua, “però són petites i s’ha de pensar que a la llarga ho podràs compensar perquè hi haurà més clients que utilitzaran les dades. Si no la gent deixarà d’utilitzar les dades”.

LA XIFRA -98%

És la reducció pel que fa a l’ús de les dades que ha registrat Andorra Telecom respecte a l’operadora francesa Free. Al desembre van deixar d’incloure Andorra dins de les tarifes de la zona europea, de manera que s’ha passat de cobrar 0,19 euros per mega a 16. Per tant, el consum en roaming quasi ha desaparegut.

tracking