Els empresaris no volen l’acord amb la UE si es posa fi a l’acord duaner

Altimir assegura que “no ens ha de fer por fer prevaldre els nostres interessos” davant d’Europa si “el que demanem és just”

47894.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els empresaris no estan disposats a associar-se amb la Unió Europea si el preu a pagar és cedir i perdre les condicions de l’acord duaner del 1990. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va assegurar en declaracions al Diari que “si creiem que el que demanem és just fins i tot hem de dir que no” a la Unió Europea, encara que això representi sortir de les negociacions. Tot i que va recalcar que “no hem d’ar­ribar aquí”, a l’estadi de plantar les autoritats comunitàries, va deixar clar que “no ens ha de fer por fer prevaldre els nostres interessos”. “Sempre diem que a Andorra som petits, d’acord, però també hem de saber quan hem de fer valdre els nostres interessos”, va reblar. Altimir va fer aquestes declaracions l’endemà d’afirmar, en el lliurament dels premis de la CEA, que “si fos necessari” caldria “refusar imposicions que ens obliguin a creuar línies vermelles a contracor”. En aquest sentit, el president de l’organització empresarial va afirmar que “si es posen en dubte coses que ja existeixen i que ens van bé hem de ser conseqüents” i sortir en la seva defensa. És a dir, “hem d’intentar ficar-nos en una posició que no ha de ser de por, sinó de defensa dels nostres interessos”, va insistir. I si això suposa fer marxa enrere en les negociacions, “doncs per què no?”, va concloure.

Millorar l’acordAltimir va apuntar que “és un acord que s’ha d’intentar millorar, no anar enrere”, i va destacar que espera que la UE?entengui que el manteniment de les actuals condicions és imprescindible per a Andorra. “Si els fem entendre que Andorra necessita aquestes particularitats que s’han de respectar, no crec que s’hi puguin oposar”. De la seva banda, el president de la Cambra, Marc Pantebre, va explicar al Diari que l’actual sistema de franquícies “ha de seguir com a mínim amb les condicions amb les quals està”. Tot i així, va confessar que “sabem que és difícil que vagi a millor”, però va avisar que “no pot anar a pitjor”. “Que hi ha línies vermelles ho diem tots. A partir d’aquí anem a defensar-ho”, va sentenciar. Al seu torn, va advertir que “no és gens bo especular” sobre si l’acord duaner té o no cabuda en l’acord d’associació amb la UE. Pel que fa a la trobada amb el Govern, va posar de manifest que “si les intencions [de l’executiu] són les del document ens sembla bé”, i va assegurar que la posició exposada a l’informe és “la de tots”, de manera que “tots estem en sintonia”, va asseverar. L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) també confia en l’actuació de Saboya. El seu president, Josep Maria Cases, va indicar que “la proposta del Govern és molt clara”, i va manifestar que “no crec que encara haguem d’aixecar cap alarma”. Per altra banda, el president de la PIME, Marc Aleix, va apuntar que Andorra “no té possibilitats” d’“atacar” la Unió Europea i per tant el que cal és “adaptar-nos al més aviat possible” a l’entorn europeu, encara que això impliqui “canviar de combustible”. “Perdre l’acord no serà la mort d’Andorra”, va esgrimir. Finalment, el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USDA), Gabriel Ubach, va lamentar que des de l’executiu no se’ls hagi informat de com estan les negociacions amb la Unió Europea. “Una vegada més s’està consultant amb la patronal però amb nosaltres, res”, va denunciar. Amb tot, va manifestar la voluntat de “ser partícips” i va dir que confia poder veure l’informe del Govern defensant l’acord duaner.

EL GOVERN ES REUNEIX AMB ELS ACTORS ECONÒMICS

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va reunir ahir amb els actors econòmics del país per exposar-los “els diferents motius històrics, polítics i socioeconòmics que argumenten el manteniment de l’acord duaner” i assabentar-los de l’informe que s’ha lliurat aquesta setmana al Servei Europeu d’Acció Exterior defensant l’acord del 1990. Segons va manifestar l’executiu en un comunicat, Saboya es va reunir amb la CEA, la Cambra de Comerç, l’EFA i la PIME, mentre que la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, es va trobar amb l’Associació de Pagesos i amb la de Fabricants de Productes de Tabac. De la seva banda, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va assegurar ahir que la circulació de mercaderies és “la primera prioritat” del Govern en les negociacions amb Europa. “Tenim un acord duaner del 1990 que ens agradaria conservar amb tota la seva amplitud”, va remarcar, i hi va afegir que “és clar que no podem perdre aquesta diferència de preu perquè és bàsica”. D’aquesta manera, va reconèixer que “serà una negociació llarga i dura”, però va voler deixar clar que “tenim molt clares les línies vermelles que no ens podem permetre traspassar”. “Des del Govern el que volem és mantenir l’acord amb tota la seva especificitat i esperem que ho puguem aconseguir”, va sentenciar.

tracking