França va rebutjar l’ajut d’Andorra per retirar neu de la carretera d’accés

L’executiu no contesta al PS sobre la reducció de 17,5 milions dels fons gestionats per la CASS

47895.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats del departament de l’Arieja van refusar el novembre passat la proposta del Govern d’una major col·laboració dels serveis de viabilitat hivernal per retirar la neu i estendre fundents a les carreteres RN-20 i RN-22 amb major intensitat i freqüència que actualment. Ho van fer durant la reunió que una delegació andorrana encapçalada pel ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres va mantenir amb la francesa el dia després que les autoritats del veí del nord tanquessin l’accés per risc de neu i vent el passat 25 de novembre. Els gals ho van desestimar per qüestions d’ordre intern de la Direcció Interdepartamental de les Carreteres del Sud-Oest (Dirso), malgrat que en episodis anteriors les màquines llevaneu del Govern havien actuat més enllà de la frontera del Pas de la Casa. En resposta a una pregunta escrita feta pel conseller general liberal, Carles Naudi, sobre el tancament de la carretera d’accés al Pas de la Casa, des del Govern també s’indica que les autoritats franceses van refusar el suggeriment, a títol temptatiu, de desplaçar els controls policials a un indret situat a una cota molt més baixa en cas de previsió de nevades, per tal que no es formessin retencions de vehicles sota la nevada i evitar, d’aquesta manera, el tancament de la carretera. Ho van fer ja que van considerar que no era viable per qüestions logístiques i perquè també estarien sotmeses als controls persones que no es dirigirien cap a Andorra. França va decidir tancar la car­retera un dia abans davant les previsions de fortes nevades i vents. Les autoritats gal·les temien que es col·lapsés la carretera, ja en aquelles dates, dotze dies després dels atemptats de París, s’havien reforçat els controls a la duana del riu Baladrar provocant cues de força consideració. El tancament es va fer de manera preventiva per evitar que el col·lapse circulatori impedís l’acció de les maquines llevaneus. El fet que el tancament es fes en base a les previsions meteorològiques va indignar els comerciants i restauradors del Pas de la Casa i va provocar que el Govern demanés als francesos que els tancaments no es fessin abans que es produís la nevada. Segons el Govern, les autoritats franceses van mostrar la bona de voluntat d’ordenar futurs tancaments en base a la situació sobre el terreny.

Fons de reserva de jubilacióD’altra banda, l’executiu també ha respost alguna de les preguntes que va remetre el conseller general socialdemòcrata, Pere López, relatives a la situació de la cartera d’inversions de la CASS. A alguna pregunta, perquè ha deixat sense resposta la relativa a per quins motius el total dels fons gestionats per la parapública s’ha reduït en 17,5 milions d’euros. En les respostes del Govern a altres preguntes s’assenyala que el fons de reserva de jubilació va tenir una rendibilitat neta dels actius de l’1,57% el 2015 i que el pes en borsa del mateix estava entre el 20,8 i 22,8%.

SALUT MENTAL REFORÇA PLANTILLA PER ACCIONS FORA DE L'HOSPITAL

El SAAS ha reforçat en 22 treballadors el servei de Salut Mental per les accions que té previst dur a terme fora de l’hospital el 2016. En concret per la cobertura que es donarà a El Cedre, a l’escola de Meritxell i als Centres d’Atenció Primària que requerirà un augment de les hores de psiquiatre, psicòleg d’adults, neuropsicòleg i psicòleg infantojuvenil. També es reforçarà el Punt Jove del Parc Central per atendre adolescents consumidors de droga i l’Hospital de dia infantojuvenil que té com a objectiu fer el diagnòstic i el tractament dels menors de 18 anys amb patologia mental. Es donarà cobertura al Servei de rehabilitació comunitària d’adolescents i a la unitat de conductes addictives.

VIA OBERTA PER TORNAR A JUTJAR EL 'CAS SAUR-VALLNET'

El Govern modificarà la regulació relativa al judici de revisió establert en la Llei transitòria de procediments judicials que permetrà tornar a jutjar casos anteriors a l’any 2014 amb sentència ferma a Andorra però en els quals el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) hagi constatat que s’ha vulnerat un dret reconegut en la Convenció europea per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals. Aquest canvi permetrà, per exemple, tornar a jutjar el cas Saur-Vallnet. El TEDH va condemnar l’Estat el maig del 2012 en considerar que a la UTE formada per Saur i Vallnet no se li va garantir el dret a un tribunal imparcial per la presència a la sala administrativa del Tribunal Superior de l’exmagistrat Lluís Saura en el judici en què es va condemnar la societat a pagar 1,8 milions d’euros de multa pel mal funcionament de la depuradora d’Anyós. El TEDH va condemnar l’Estat a pagar 20.000 euros a la UTE i malgrat que la compensació ja es va fer efectiva al 2013, els representants del servei d’execucions del tribunal van recomanar al Govern estendre la possibilitat de revisió del judici als casos anteriors al 2014 obrint la via a tornar a jutjar el cas Saur-Vallnet.

tracking