Els cuiners esclaten per la falta de subvenció
Asseguren que Andorra Turisme ha retirat la subvenció que permetia celebrar les jornades
Cuiners participants en l’Andorra a Taula tenen un fort malestar amb Andorra Turisme perquè asseguren que l’ens retirarà la subvenció de 20.000 euros que atorgava per a les jornades. L’edició de primavera, així, no se celebrarà. Segons afirmen, els diners es destinaran a la creació d’una ruta de tapes, una proposta que creuen que no encaixa amb la gastronomia nacional i de la qual se’n faria una prova pilot els propers mesos. “Estic molt decebut” o “és lamentable” són alguns dels comentaris expressats per cuiners participants en l’Andorra a Taula. Segons asseguren, el Govern retirarà la subvenció de 20.000 euros per dur a terme les jornades, la qual cosa al seu entendre n’impedeix la celebració. “Els diners anaven per a publicitat i l’organització tampoc no ens sortia gratis”, detalla Carles Flinch, cuiner del restaurant Can Manel, d’Andorra la Vella. “Només són 20.000 euros, segur que ells els poden aconseguir fàcilment. Després es gasten milions pel Cirque du Soleil”, lamenta Ramon Sasplugas, del Celler d’en Toni, també de la capital. Sense els diners, el futur d’Andorra a Taula penja d’un fil. Tot i això, no descarten intentar-los aconseguir ells mateixos, malgrat ser conscients de la dificultat. “Es podria fer si cadascú posés el seu granet de sorra. Els pocs que hi creiem ens hauríem d’agrupar, però comptaríem amb uns recursos molt mínims”, apunta Flinch.
Reunió amb el ministreEls restauradors estan decidits a lluitar per les jornades i s’estan organitzant per demanar una trobada amb el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, al qual li volen fer arribar de viva veu el seu descontentament i demostrar-li els beneficis que consideren que la mostra té tant per als seus restaurants com per al turisme. “És un tipus d’acció puntual que ajuda a tirar endavant en moments més fluixos, com el maig o l’octubre”, explica Flinch, que adverteix que “amb el tancament de les pistes a l’abril ens vindran tres mesos molt complicats” fins a l’arribada de l’estiu. Una altra de les queixes és el que qualifiquen de “falta de compromís del Govern” amb la gastronomia nacional: “Quan vam començar les jornades vam estar aguantant 8 o 9 anys i funcionaven molt bé. Després ho van deixar. Van tornar-les a engegar i van seguir anant bé. I ara les tornen a aturar”, es dol Sasplugas. L’alternativa que s’estaria a punt de tancar des de l’administració, una ruta de tapes, no els satisfà, ja que opinen que aquest plat no és típic del país. Per a aquesta nova proposta Andorra Turisme ja hauria trobat un patrocinador, que possibilitaria una reducció de l’aportació de l’ens. Des de la Unió Hotelera d’Andorra, que organitza l’Andorra a Taula, el seu portaveu, Oscar Julian, reconeix que “s’estava plantejant una variació” de les jornades, que amb vista a aquesta primavera “no hem assolit l’objectiu de trobar un producte renovat per fer-la”. De tota manera, apunta que “les dues propostes són complementàries” i que a la tardor l’Andorra a Taula es tornarà a celebrar.