Els lletrats insten a complir la llei a les comissions rogatòries
Bellocq demana als batlles que s’ajustin a la Llei de cooperació internacional i afirma que un jutge de fora no pot “preguntar directament”
Ara bé, Sophie Bellocq fa una demanda: “No hem de perdre de vista l’aplicació de la llei i el respecte de la llei i això ho dic de forma genèrica perquè penso que cada batlle instructor es deu al respecte de la llei i de la Llei de cooperació penal que tenim vigent al país,” incideix en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio. I emfatitza en un apunt més. Aquesta llei determina les condicions de sobirania de cada país “i les condicions d’exercici de la seva professió de cada jutge de cada país, i ho dic perquè és molt important que un jutge espanyol o francès no pugui venir legítimament aquí i asseure’s en un despatx i preguntar directament a la gent”. Bellocq remarca que “això no es pot fer perquè Andorra és un Estat de dret, ha de continuar sent-ho i el jutge espanyol no té territorialitat al nostre país”. La degana reitera que fa aquesta reclamació de manera global i no en resposta a les queixes que van plantejar els advocats del cas Pujol, per com s’havia desenvolupat l’interrogatori que va fer el jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata a la Batllia a principi de febrer a quatre testimonis, que han anat en la mateixa línia dels arguments que ella exposa. La màxima responsable del Col·legi Professional d’Advocats afirma que “del cas exactament no puc contestar perquè no tenim informació ni hem tingut accés directament a les actuacions per parlar-ne, sinó que de manera genèrica insisteixo que hi ha coses que no es poden fer i el que hem de fer és respectar la llei”.
Un andorrà no pregunta a fora Sophie Bellocq ressalta que la Llei de cooperació internacional és un conveni internacional i per tant té implicacions per a tots els països que l’han signat. Així, destaca que “tampoc un batlle instructor andorrà podrà anar a França, asseure’s al despatx del jutge d’allà i preguntar directament, sinó que una comissió rogatòria passarà per la intervenció d’aquell jutge que és competent en aquest país”. Bellocq precisa que els problemes que hi pugui haver respecte a com els batlles andorrans estan desenvolupant les comissions rogatòries no tenen a veure amb el contingut de la llei. “Penso que el redactat és molt clar i que s’ha d’aplicar simplement perquè som lliures de fer una interpretació, però aquest redactat ha quedat molt clar i no planteja problemes ni a França ni a Espanya sobre com l’interpreten, i no penso que hi hagi gaire diferència i és a tot arreu igual”, assevera. Davant la pregunta si és responsabilitat dels batlles vetllar perquè l’interrogatori d’un jutge estranger es desenvolupi com marca la llei, Bellocq respon que “diria que és responsabilitat dels advocats, de la justícia, dels batlles i dels magistrats que les lleis es compleixin”. I puntualitza una reclamació més respecte del contingut de les comissions rogatòries, “i afegiria que a Andorra no hi ha delicte fiscal i si no hi és no hi ha cooperació en matèria fiscal, i amb això ho dict tot. El dia que hi hagi un delicte fiscal en parlarem”. La degana admet que aquesta tipificació arribarà i ho atribueix a “la pressió internacional que estem rebent, i amb les recomanacions de Moneyval i les avaluacions que s’estan fent últimament és evident que tard o d’hora tindrem un delicte fiscal”, i remarca que això “no justifica que ens avancem perquè no el tenim i no es pot fer com si fos al revés”.
Queixes al Consell Superior Bellocq conclou recordant que si hi ha queixes específiques respecte al procés seguit en el cas Pujol es poden presentar queixes al Consell Superior, i destaca que des del col·legi no es pot intervenir perquè no tenen accés directe al sumari “i s’ha de tenir tota la informació per opinar”. Apunta, però, que es pot tractar l’assumpte a la junta i plantejar la millor manera de defensar el plantejament que tenen els lletrats sobre “com s’han de fer les coses”.
"EL MINISTERI DE JUSTÍCIA CONSULTA"
El Col·legi d’Advocats estima que hi ha feina legislativa pendent i destaca el tarannà del titular de Justícia, Xavier Espot, en l’elaboració dels textos. “Aquest ministeri té la virtut de consultar tot el que fa amb els professionals per intentar que els que faran el projecte recullin les preocupacions dels que estan a la pràctica cada dia”, comenta amb relació al Codi de procediment civil que reclamen els lletrats. Sophie Bellocq diu que el ministeri va fer reunions amb els advocats i d’altres professionals i saben que es treballa en el document “i espero que se sotmeti a la revisió de tots”. Fins llavors prefereix no opinar sobre les queixes d’alguns companys perquè el text l’elaboraven professionals de fora per insistir que “és important que compten amb els advocats d’Andorra”. La degana afirma que “hi ha molta feina legislativa” i destaca “les modificacions sobre impostos i el desenvolupament de l’IRPF, però també és sa perquè s’han d’adaptar a la realitat social”.