Educació estudia que alumnes amb síndrome de Down facin secundària

El ministeri estudia amb l’Associació per la Síndrome de Down que el proper curs hi hagi alumnes amb aquest trastorn genètic a les aules

47959.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Membres de l’Associació per la Síndrome de Down d’Andorra (ASDA), formada per vuit famílies amb fills menors d’edat amb aquest trastorn genètic, es van reunir fa unes setmanes amb representants del ministeri per exposar-los la necessitat que els joves puguin continuar estudiant de manera inclusiva un cop superada la primària. La presidenta de l’entitat, Marta Pérez, coincidint amb la celebració del Dia mundial de la síndrome de Down, va explicar en declaracions al Diari que “hi ha hagut una bona acollida de la proposta per part d’Educació”, i que “l’objectiu és que al curs 2016-2017 comencin a passar alguns estudiants amb síndrome de Down de primària per rebre formació avançada”. Des de l’associació s’aposta perquè aquests joves segueixin compartint aula, ja que “ara els nois quan acaben la primària no tenen una sortida adaptada per a ells”. Actualment l’alternativa és seguir estudiant a l’Escola Especialitzada de Meritxell, una opció que no comparteix l’associació. Aquests joves “tenen capacitats suficients per estar a classe si estan més adaptades”, va indicar Pérez, que hi va afegir que “caldrà formar els professors en educació inclusiva”. A més dels estudis de segon cicle, des de l’ASDA?també es veuria amb bons ulls que els joves amb aquest trastorn genètic poguessin rebre formació professional, perquè puguin trobar una altra sortida educativa a partir dels 16 anys i que els permeti treballar en el futur. I és que la feina és una altra de les qüestions que l’associació vol tractar les properes setmanes i per a la qual ha previst una trobada amb representants del Servei d’Ocupació i del ministeri. “A Andorra hi ha un gran mercat laboral per oferir a aquestes persones”, va indicar Pérez, que va assegurar que “hem contactat amb empresaris que es mostren oberts a contractar persones amb síndrome de Down”. Segons la presidenta de l’entitat, seria interessant que el Govern oferís algun tipus d’incentiu o ajuda. “Si no ho fem, ens trobarem molts joves que no tindran cap sortida laboral”, va lamentar.

Crear un protocol mèdicTambé volen mantenir una trobada amb el ministeri de Salut i una de les propostes que faran serà la creació d’un protocol específic que permeti als pares de persones amb síndrome de Down saber on s’han d’adreçar si tenen qualsevol problema mèdic. Posaran sobre la taula altres mancances com la necessitat d’adaptar el pla de Salut a les persones amb el trastorn, ja que tenen algunes diferències específiques respecte a la resta de persones. Sense la possibilitat de comptar amb dades oficials, des de l’associació es calcula “per estadística i pel boca-orella” que a Andorra hi ha entre 50 i 60 persones amb síndrome de Down.

tracking