Lleugera millora de certs indicadors sobre benestar infantil

L'Unicef continua reclamant un pla per a la infància

47986.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aquesta és una de les dades que suposen una lleugera millora quant a la situació econòmica de les famílies segons apareix a l'Observatori de la Infància a Andorra del 2015, que s'ha fet públic aquest dimarts.

Altres dades posen en relleu que el percentatge de llars amb infants menors de 17 anys que manifesten que no poden fer una despesa inesperada de 400 euros ha disminuït del 37,1% al 29,5%. Segons la directora de l'Unicef Andorra (que fa aquest estudi juntament amb el Centre de Recerca Sociològica), Marta Alberch, això suposa que hi ha més proporció de famílies que gaudeixen d'una millor situació, encara que hi ha una part important de les famílies amb infants que tenen dificultats econòmiques", i en aquest sentit ha citat que el número de famílies en què els dos progenitors estan aturats és del 0,8%, quan al 2012 era de l'1,1%.

Aquestes i altres dades han permès confeccionar aquest nou observatori, si bé des de l'Unicef s'ha tornat a posar sobre la taula el fet que encara manquen "molts indicadors" i en aquest sentit Alberch ha recordat que entre les recomanacions del Comitè dels Drets de l'Infant es posava en relleu la necessitat "i el compromís" de facilitar dades el més recents possibles i també l'impuls del Pla nacional de la infància per poder "aprofundir amb més detalls en la situació dels infants que poden ser més vulnerables i garantir les ajudes socials necessàries per al bon desenvolupament de tots els infants". Quant a aquest pla, Alberch ha destacat que tot i que no es poden donar terminis ja ha començat la feina amb els grups parlamentaris i amb el Govern i també ha recordat que de les recomanacions que es van formular en el comitè encara queda molta feina per fer però confien en avançar força en els pròxims dos anys fins a la propera revisió.

L'estudi posa en relleu que del 2008 al 2015 hi ha hagut un descens de la població infantil d'un 4,2%, més pronunciat en nadons (gairebé un descens del 17%), la qual cosa fa que el Principat estigui per sota de la mitjana europea pel que fa a la població dels 0 als 17 anys. Aquest descens pot venir justificat per la davallada del volum de població en edat de tenir fills i de l'altra per la taxa de fecunditat, que és de les més baixes d'Europa, la qual cosa, segons el director del CRES, Joan Micó, pot tenir a veure, també, amb les dificultats de conciliació. Un altre aspecte que es detalla en l'estudi és que molts dels joves que poden escollir la nacionalitat andorrana no ho fan.

Violència entre els infantsEn l'estudi hi ha dades sobre infància vulnerable que reflecteixen un total de 8,6 casos per cada 10.000 habitants (9,9 el 2012) de menors víctimes de violència en l'àmbit domèstic i de 12,9 per cada 10.000 habitants d'adolescents víctimes de violència psíquica o física en l'àmbit escolar (17,8 el 2012). Sobre aquest apartat de la violència, Alberch ha posat en relleu que és necessari "fer visible l'invisible" i treballar molt en l'àmbit de l'educació perquè els infants puguin ser conscients de les "coses que no són normals" i ho puguin denunciar. També ha destacat que la intenció de l'ONG és que es puguin dur a terme campanyes per incidir en aquest aspecte. De fet, una altra dada de l'informe reflecteix que un 20,7% dels menors de 12 a 16 anys declaren haver estat colpejats, patejats o empesos a l'escola/institut alguna vegada durant el curs segons dades del 2013.

Una altra dada, però que fa referencia al 2011, evidencia que les mesures educatives imposades pels tribunals a nens o joves de 12 a 20 anys per cada 10.000 infants o joves és de 36,4 casos. I quant al percentatge de mesures d'internament de menors infractors respecte del total de mesures educatives imposades pels tribunals és del 42,3% també segons les dades del 2011.

Quant a la salut els menors, cal destacar que un 11,7% dels nens i un 9,7% de les nenes tenien el curs 2012-2013 obesitat o sobrepès, mentre que el curs 2011-2012 el percentatge se situava, respectivament en un 15,2% i un 15,7%. A més, un 87,8% dels infants esmorzen més d'un got de llet i/o fruita o suc. I un 8,6% dels nois o noies d'entre els 14 i els 17 anys declaren que han tingut relacions sexuals sense protecció (segons dades del 2010). Quant a les dades sobre consum de begudes alcohòliques o drogues per part dels menors, del 2009, evidencien que el 61,6% dels que tenen entre 14 i 18 anys ha consumit alcohol en els darrers 30 dies i un 20,8%, haixix o marihuana. Ara s'esperen els resultats d'un estudi que ha fet el Govern i que serviran per actualitzar aquestes dades.

tracking