Tots els andorrans censats a Brussel·les es troben fora de perill

S'avalua extremar les mesures de seguretat

47982.jpg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Segons ha informat el cap de Govern, Toni Martí, en una compareixença aquest migdia a la seu de l'edifici administratiu, el Govern s'ha posat en contacte amb la desena de ciutadans andorrans censats a Brussel·les i tots ells estan sans i estalvis. Alguns familiars d'aquests residents es trobaven precisament avui a l'aeroport de Brussel·les però cap d'ells s'ha vist afectat per la massacre d'aquest matí, tal com ha confirmat el cap de l'executiu. L'ambaixadorad’Andorra a Brussel·les, Maria Ubach. També ha tingut l'ocasió de parlar amb els ciutadans andorrans residents a Bèlgica o de viatge al país per interessar-se pel seu estat i ha confirmat que tots estan bé.

El ministeri d'Afers Exteriors ha habilitat el telèfon d’emergències consulars, el 00376324292, que està disponible les 24 hores, per poder donar servei a les persones que es trobin desplaçades a Bèlgica. El ministeri recomana a tots els ciutadans d’Andorra que tinguin previst viatjar fora d’Andorra que s’inscriguin en el registre de viatgers a través del web http://www.exteriors.ad/ca/afers-bilaterals-i-consulars/afers-consulars/registre-de-viatgers o trucant directament al telèfon de Govern.

Pel que fa a les mesures de seguretat, el cap de Govern ha assenyalat que per ara no s'ha rebut cap instrucció específica de reforçar els controls a les fronteres. L'executiu està en contacte permanent amb les autoritats franceses i espanyoles. Malgrat que recordar que "no som un país amb cap conflicte obert, són atemptats que es base en el fanatisme, la intolerància i la irracionalitat", pel que Martí ha assenyalat que estaran atents i seguiran les directrius dels països europeus. "Som un lloc de passatge, pel que la nostra participació en la lluita contra el terrorisme ha de ser molt activa", hi ha afegit.

Condemna enèrgica als atacs

Martí, a més,ha contactat telefònicament aquest matí amb el cònsol honorari de Bèlgica, Marc Ostoja-Kuczynskií ha manifestat en una carta enviada al primer ministre belga, Charles Michel, la seva solidaritat amb les institucions i el poble de Bèlgica i ha expressat el seu condol per les víctimes de l’atemptat d’aquest matí a l'aeroport i a una cèntrica estació de metro de Brussel·les. "El Govern manifesta la seva condemna i repulsa contra uns atemptats que atempten contra la llibertat, la pau i els valors humans essencials, basats en fets irracionals, fanàtics i intolerants que el que busquen és fer por. Els demòcrates hem de mantenir la calma, però també estar en tensió i mantenir la precaució", ha conclòs.

En la comunicació ha condemnat enèrgicament els atacs terroristes i fanàtics i ha aprofitat per mostrar el suport del Govern la política de lluita contra el terrorisme, l'extremisme i la intolerància per representar un atac directe als drets humans i als valors europeus.

tracking